Čím se dnes živí průměrný Australan?

VYDÁNÍ: 06/2014
sdílejte na Facebooku sdílejte na Twitteru pošlete e-mailem sdílejte

Australský statistický úřad zveřejnil výsledky o množství a složení jídla, které během jednoho dne zkonzumuje průměrný Australan. Za 24 hodin je to 3,1 kg potravin a nápojů včetně vody.

Téměř každý dvouletý či starší Australan jí denně obiloviny nebo výrobky z nich. Vyplývá to z výsledků australského národního šetření o výživě a fyzické aktivitě 2011–12 (AHS). Chléb či dalamánek měli dva ze tří Australanů, každý třetí pak měl ráno v misce snídaňové ce­reálie. Mléko či mléčné produkty konzumovalo den před šetřením 85 % respondentů. Téměř třetina (32 %) jedla nějaký druh sýra a 68 % Australanů uvedlo, že v předcházejícím dni pili mléko ať již samotné, nebo jako součást jiného nápoje či jídla. Maso či masné výrobky mělo na talíři 69 % respondentů. Nejčastěji se jednalo o kuřecí (31 %) nebo hovězí (20 %) maso, z masných výrobků to pak byla šunka, kterou konzumovalo 12 % obyvatel.
Zeleninu jedlo ve dni před šetřením 75 % dotazovaných, přičemž brambory představovaly téměř čtvrtinu z celkové hmotnosti spotřebované zeleniny. Z odpovědí respondentů vyplynulo, že pouze 6,8 % z nich konzumuje takové množství zeleniny, které odpovídá doporučené denní dávce. Ovoce se ve srovnání se zeleninou v jídelníčku obyvatel Austrálie vyskytuje méně. Den před šetřením snědlo nějaký druh ovoce 60 % Australanů. Doporučenou denní dávku však splnili téměř všichni, kteří nějaké ovoce jedli.

Národním nápojem protinožců voda

Vodu denně pije 87 % obyvatel nejmenšího kontinentu. Druhé místo patřilo kávě (46 %), třetí obsadil čaj, který denně pije 38 % Australanů. Limonády a ochucené minerální vody konzumuje denně 29 % obyvatel. Každý čtvrtý Australan se přiznal, že den před šetřením měl alespoň jeden alkoholický nápoj.
Složení spotřebovávaných potravin se liší podle věku. Sladké limonády, burgery a hranolky, tak by se dala shrnout dieta mladých. Platí to především u mužů. Podle šetření AHS celkem 51 % mladých mužů ve věku 14–18 let pije denně slazené nápoje, ve věku 19–30 let jejich podíl mírně klesne, a to na 44 %. Každý čtvrtý muž ve věku 14–30 let sní během dne alespoň jeden hamburger, zatímco v celkové populaci je to pouze jeden ze čtrnácti. Pětina mužů v tomto věku konzumuje každodenně hranolky, zatímco v celkové populaci je to jen každý sedmý. A i když tři čtvrtiny mladých mužů a žen v šetření uvedly, že předchozí den jedly nějakou zeleninu, u téměř poloviny z nich onou zeleninou byly brambory včetně smažených. Naopak pití kávy nebo jejích náhražek je spíše doménou vyšších věkových skupin. Mezi staršími 30 let pijí denně kávu dva ze tří Australanů, muži častěji než ženy. Mezi mladými ve věku 19–30 let to byl každý třetí a mezi náctiletými ve věku 14–18 let každý sedmý.
Potravinové doplňky užívalo 29 % Australanů. Ženy je užívaly častěji než muži (33 resp. 24 %), a největší podíl konzumentů byl zaznamenán ve vyšších věkových skupinách. Multivitaminy a multiminerály užívá 16 % obyvatel Austrálie, 12 % osob pravidelně konzumuje rybí tuk.

Diety doménou starších lidí

Více než 2,3 mil. Australanů, tj. 13 % osob starších 15 let, drželo v době šetření nějakou dietu, a to buď redukční z vlastního rozhodnutí, nebo redukční či jinou ze zdravotních důvodů na doporučení lékaře. Mezi ženami to byla každá sedmá, z mužů každý devátý. Z hlediska věku nejčastěji držely dietu osoby ve věku 51–70 let, tj. 19 % žen a 15 % mužů.
Potravinovou alergií či intolerancí trpí 17 % Australanů. Nejčastěji se jednalo o alergii/intoleranci mléka a mléčných výrobků (4,5 % obyvatel), dále pak lepku (2,5 %), měkkýšů a korýšů (2,0 %) a burských oříšků (1,4 %). Dalších sedm procent obyvatel nekonzumuje vybrané potraviny z náboženských nebo etických důvodů. Vepřové maso nejí 3,9 % obyvatel, maso obecně pak 2,1 %.
Průměrný energetický příjem dosahoval u mužů 9 655 kJ, u žen 7 402 kJ. Nejnižší energetický příjem byl zaznamenán u malých dětí, a to 5 951 kJ, nejvyšší pak u mužů ve věku 19–30 let (11 004 kJ). Mezi ženami měla nejvyšší energetický příjem věková skupina 14–18letých, a to 8 114 kJ.
Více ZDE.

Autor: , odbor vnější komunikace
Zatím zde není žádný komentář.

Související články

 

Kolik ovoce vypěstujeme a sníme

Ilustrační foto

Nejoblíbenějším ovocem v České republice je tradičně jablko. Podle odhadů statistiků sklidí Češi na svých zahradách až 40 % z celkové sklizně jablek v ČR. Přesto se k nám jablka dovážejí ze zahraničí. Nejvíce jablek se pěstuje ve Středočeském kraji.

Když čisté ruce nestačí

ilustrativní fotka

Světová zdravotnická organizace u příležitosti Mezinárodního dne zdraví, který připadá na 7. duben, letos upozorňovala především na problémy a nemoci, které jsou spojeny s konzumací závadných potravin a vody.