Výběr statistických zajímavostí ze světa

Rakousko: Dovolená na pláži už tolik netáhne, Velká Británie: Jaká je šance dožít se stovky?, Nizozemsko: Bankrotů v loňském roce ubylo.

Rakousko: Dovolená na pláži už tolik netáhne

V roce 2015 uvedla pětina Rakušanů jako důvod letní dovolené „pláž a koupání“, což bylo o více než 3 p. b. méně než před 10 lety. Hlavní prázdninovou destinací zůstala Itálie, kam míří téměř čtvrtina (23 %) Rakušanů, následovalo Chorvatsko, které bylo cílem pro šestinu (17 %) letních pobytů, a Německo, kam z Rakouska mířil na dovolenou zhruba každý sedmý (14 %). S podstatně menším podílem následují Řecko, Španělsko a Turecko. Zájem o zmíněné destinace se v poledních deseti letech nevyvíjel stejně, největším skokanem bylo Německo (+4,6 p. b.), naopak do Řecka mířilo rakouských turistů méně (–1,9 p. b.). Více než dva ze tří z celkového počtu prázdninových pobytů si Rakušané zajišťují a organizující sami bez pomoci cestovních kanceláří či agentur. Pokud se rozhodnou trávit dovolenou v cizině, obejde se bez cestovní kanceláře více než polovina z nich.
Hlavním dopravním prostředkem na cestě za zážitky zůstává osobní auto (66 % celkových cest, 52 % zahraničních), zvýšil se zájem o dopravu vlakem, naopak letadlo použilo méně dovolenkářů.
Více na ZDE.

Velká Británie: Jaká je šance dožít se stovky?

Čím jste mladší, tím větší šanci máte dožít se 100 let, tvrdí britští statistici. Podle populační projekce statistického úřadu Velké Británie se letos v ostrovním království narodí 783 tis. dětí, z nichž 248 tis., tedy každé třetí, se dožije stovky. I do budoucna se počítá s tím, že naděje dožití se bude u mužů a u žen lišit, takže mezi stoletými bude více žen než mužů. Šance letos narozené dívky, že oslaví 100. narozeniny, je 35%, u chlapců je to 28 %. Je zvykem, že každému oslavenci posílá královna gratulaci. V roce 1983 jich rozeslala 3 tis., v letošním roce to už bude více než čtyřikrát tolik. Pokud se i nadále tato tradice udrží, bude to pro budoucího panovníka značně náročné. V roce 2039 už totiž bude psát již více než 83 tis. gratulací ke 100. narozeninám.
Více na ZDE.

Nizozemsko: Bankrotů v loňském roce ubylo

Přestože se počet podniků, které v Nizozemsku v prosinci loňského roku zbankrotovaly, meziměsíčně zvýšil, ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 bankrotů o pětinu ubylo.
Celkový měsíční počet prosincových bankrotů byl dokonce nejnižší za posledních sedm let. Avšak při zohlednění pracovních dnů u soudů, které o úpadku rozhodují, bylo tohoto minima dosaženo už o čtyři měsíce dříve, v srpnu 2015.
Podobně jako v roce 2014, tak i v roce 2015 se úpadek týkal nejčastěji podniků, které se zabývaly obchodem. Dále z důvodů platební neschopnosti či předlužení končily nejčastěji podniky poskytující finanční služby. Roční počet bankrotů se v uplynulém roce snížil ve všech odvětvích ekonomiky, přičemž k největšímu poklesu došlo ve zpracovatelském průmyslu (o 32 %). Mezi podniky, které poskytují různé specializované služby, jakými jsou například účetní či právní poradenství, projekční kanceláře či reklamní agentury, se počet bankrotů meziročně snížil o 29 %.
Více na ZDE.