Elpíčka na vzestupu

Rok 2016 byl pro vinylové desky v ČR úspěšný. Jejich podíl se na prodejích fyzických hudebních nosičů vyšplhal již na 17 %. Trend u nás tak kopíruje celosvětový nárůst zájmu o tyto nosiče.

Podle údajů Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) vzrostly v roce 2016 celosvětové prodeje vinylových desek meziročně o 23,5 % (v ČR to bylo 57 %). Tržby dosáhly 563,6 mil. dolarů. Tyto výsledky však stále nedosahují hodnot CD nosičů, za které se v uplynulém roce utržilo 3,82 mld. dolarů. Příjmy z prodeje vinylových desek jsou přesto srovnatelné například s celosvětovými příjmy z video streamingu YouTube, který vloni utržil 553 mil. dolarů. Společně s prodejem vinylových desek celosvětově stoupá také celkový zisk z digitálních služeb, a to o necelých 18 %, zatímco prodeje CD nosičů dlouhodobě klesají.
V ČR začala Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI) registrovat ve statistikách prodaných nahrávek na fyzických nosičích návrat vinylových desek v roce 2014. Tehdy se jich prodalo 36 tis. V následujícím roce 2015 počet prodaných vinylů stoupl na 70 tis., loni dokonce na 110 tis. kusů.

Nejprodávanější použité vinylové desky na Discogs v březnu 2017

Nejprodávanější použité vinylové desky na Discogs v březnu 2017

Bowie efekt

Celosvětový nárůst prodejů vinylových desek se však v rámci různých trhů liší. Zatímco na americkém trhu se podle dat společnosti Nielsen, která sleduje trendy a zvyky spotřebitelů ve více než sto zemích světa, prodej alb na vinylu výrazně zpomalil z bezmála 30% meziročního růstu v roce 2015 na 10% v roce 2016, britský trh s vinylovými deskami lámal rekordy. V roce 2016 se podle informací BPI (British Phonographic Industry) prodalo na britském trhu nejvíce LP desek od roku 1991, a to s meziročním nárůstem o 53 %. S těmito čísly souvisí zejména úmrtí legendárního britského zpěváka Davida Bowieho na začátku loňského roku. Britští milovníci hudby zatoužili mít na vinylu nejen jeho poslední album Blackstar, které vyšlo pouhé dva dny před jeho smrtí, ale také ostatní úspěšná alba vydávaná často v reedicích. V roce 2016 se tak do top 30 prodaných vinylových desek ve Spojeném království dostalo celkem pět Bowieho alb a zmíněné Blackstar se stalo nejprodávanějším albem na vinylu.

Podíl vinylových desek na prodejích fyzických hudebních nosičů v ČR, 2013–2016 (v %)

Podíl vinylových desek na prodejích fyzických hudebních nosičů v ČR, 2013–2016 (v %)

Desky z druhé ruky

Obrození nezažívají v této dekádě pouze nově vydávaná alba či reedice kultovních titulů, ale také desky z druhé ruky. Hudební portál Discogs, který slouží jako on-line encyklopedie hudebních nahrávek a zároveň jako prodejní místo většinou již použitých hudebních nosičů, eviduje v současné době takřka pět milionů různých položek na vinylových nosičích (LP, EP, singly apod.). Podle oficiálních statistik tohoto serveru se nejvíce prodávají použité desky s prověřenými alby vydané v druhé polovině dvacátého století, nejdráže pak různé hudební obskur­dity vydané v malém počtu.