Tipy pro Vás

Twitter: Destatis: @destatis_news. Infografika: FAO: Plýtvání potravinami. WHO: stárnutí. Kniha: Eurostat: Energie. Aplikace: Český rozhlas: Kde přibývá turistů a kam přestávají jezdit?

Twitter

destatis
@destatis_news

Anglická verze twitterového účtu německého statistického úřadu je sice o něco chudší než původní verze v němčině (@destatis), ale přesto přináší množství zajímavých údajů z produkce německých statistiků. Jedná se o původní informace, neboť ve všech příspěvcích jsou využívána pouze data, která má k dispozici německý statistický úřad. Více ZDE.

Infografika

FAO: Plýtvání potravinami

Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) ve své infografice upozorňuje na plýtvání potravinami. Každoročně se nevyužije celá třetina, tj. 1,3 mld. tun vyprodukovaných potravin. Nejvíce se plýtvá s ovocem a zeleninou, z nichž téměř polovina (45 %) není zužitkována. Více ZDE.

WHO: stárnutí

Jednoduchá animace na webových stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO) ukazuje na příkladu vybraných zemí, kdy v tamní populaci dosáhl počet 60letých a starších 10% podílu a kolik let následně trvalo, než se tento podíl zdvojnásobil.
Druhá interaktivní grafika upozorňuje uživatele na neoddiskutovatelný fakt, že nyní žijeme průměrně o 20 let déle, než tomu bylo před půl stoletím. Více ZDE a ZDE.

WHO: stárnutí

WHO: stárnutí

Kniha

Eurostat: Energie

Jeden z nejnovějších přírůstků nové řady interaktivních publikací Euro­statu se věnuje energii. Pomocí krátkých textů, dynamických infografik, map, videí, grafů a dalších výstupů informuje na datové sadě z roku 2015 například o různých zdrojích energie, které se v jednotlivých zemích EU28 využívají, jak moc jsou závislé na dovozu nebo jaký je podíl obnovitelných zdrojů energie. Více ZDE.

Shedding light on energy in the EU

Aplikace

Český rozhlas: Kde přibývá turistů a kam přestávají jezdit?

Datoví žurnalisté z Českého rozhlasu využili údaje ČSÚ a vytvořili aplikaci, ve které představují, jak se české regiony potýkají s proměnlivým zájmem turistů. Počet návštěvníků, kteří v turistických destinacích přenocují, se v jednotlivých oblastech za poslední čtyři roky měnil i o více než sto procent. V aplikaci jsou červeně označené ty regiony, v nichž došlo k úbytku hostů, modrá barva znamená nárůst počtu přenocujících. Například na Žatecku vloni přenocovalo přes třicet tisíc turistů, jednalo se o 140% nárůst oproti roku 2012. Region tak rok od roku láká více návštěvníků, podobně jako třeba Králíky na severovýchodě Čech nebo Čáslav, kde se mimo jiné koná den otevřených dveří letecké základny. S poklesem turistického zájmu se potýká především okolí Plzně. Více ZDE.

Český rozhlas: Kde přibývá turistů a kam přestávají jezdit?