Spotřeba ovoce a zeleniny v Evropské unii

VYDÁNÍ: 04/2019
sdílejte na Facebooku sdílejte na Twitteru pošlete e-mailem sdílejte

Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny je obecně považována za důležitou součást zdravé a vyvážené stravy. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by dospělí jedinci měli kromě brambor a dalších škrobových hlíz zkonzumovat denně alespoň 400 g ovoce a zeleniny.

Ideálně by ovoce či zelenina měly být součástí kaž­dého z pěti denních jídel. Podle informací z Eurostatu však v zemích Evropské unie toto doporučení naplňuje jen zhruba sedmina (14 %) populace starší 15 let. Více než třetina (34 %) se tímto doporučením neřídila vůbec.
Denní spotřeba ovoce a zeleniny se značně liší mezi jednotlivými členskými státy Evropské unie. Mezi obyvateli Rumunska jich bezmála dvě třetiny (65 %) neměly ovoce či zeleninu denně na talíři, v Belgii byl podíl těch, kteří tyto druhy potravin nevyhledávali, jen 16%. Na druhé straně plnit doporučení WHO se dařilo každému třetímu občanu Velké Británie, čtvrtině Dánů a Nizozemců, ale jen každému dvacátému obyvateli Rumunska či Bulharska.

Sedmina vysokoškolaček jí zeleninu či ovoce pětkrát denně

Míra konzumace ovoce a zeleniny byla podle zjištění Eurostatu také závislá na dosažené úrovni vzdělání. S růstem vzdělání se také zvyšovalo množství a četnost výskytu ovoce a zeleniny na stolech jednotlivých respondentů starších 15 let. Celkově v EU jedlo alespoň pět porcí denně 19 % vysokoškoláků, mezi lidmi se základním vzděláním byl jejich podíl o 8 procentních bodů nižší. Nejméně ovoci a zelenině holdovali muži se středoškolským vzděláním. Mezi nimi je jen necelá desetina těch, kteří jedí čerstvou či vařenou zeleninu, resp. ovoce v pěti jídlech denně. Mezi muži vysokoškoláky je tento podíl 13,9 %. Ženy jsou na tom lépe, z těch, které mají základní vzdělání, jich má sedmina zeleninu či ovoce jakou součást pěti denních jídel, z vysokoškolaček je to téměř každá čtvrtá.

Spotřeba ovoce a zeleniny v Evropské unii

Mrkev? Hlavně z Velké Británie

Ovocné stromy a bobuloviny se v Evropské unii pěstují na výměře přesahující 2,3 mil. hektarů, dalších 2,1 mil. ha zaujímá zelenina. Tato rozloha je dlouhodobě stabilní.
Podle zprávy Eurostatu je ovocnářskou velmocí Španělsko (636 tis. ha, tedy 27 % celkové výměry), zelinářskou jedničkou pak Itálie (420 tis. ha, 20 % celkové výměry). Nejvýznamnějšími produkty co do sklízeného objemu jsou jablka a rajčata.
Španělsku patří v EU první místo v produkci broskví, jahod, okurek a cuket. Itálie vede ve sklizni rajčat, Polsko v produkci jablek a třešní. Jednu první příčku v druhových statistikách drží i Velká Británie. Mezi zeměmi EU je na prvním místě v produkci mrkve, která je na ostrovech velice oblíbená.
Ovocnářství je v Evropské unii více koncentrováno než zelinářství. Tři největší pěstitelé ovoce – Španělsko, Itálie a Polsko – dohromady obhospodařují 62 % výměry sadů, zatímco v produkci zeleniny na hlavní trojici – Itálii, Španělsko a Francii – připadá 49 % výměry zeleninových polí. Více ZDE a ZDE.

Autor: , odbor vnější komunikace
Zatím zde není žádný komentář.

Související články

 

Zdraví a životní styl Čechů

ilustrativní fotka

Součástí šetření Životní podmínky 2017 byl modul, který se týkal zdraví a životního stylu dospělých osob. Statistici zkoumali pracovní a volnočasovou fyzickou aktivitu, konzumaci ovoce a zeleniny, výšku a váhu osob či jejich návštěvy u lékařů.

Jablka jsou stále dražší

ilustrativní fotka

V květnu 2018 zemědělská cena za kilogram konzumních jablek dosáhla průměrné hodnoty 14,20 Kč. V porovnání se stejným měsícem minulého roku cena vzrostla o 43,8 %, v březnu oproti loňskému roku dokonce o 53,7 %.

Co ovlivňuje, za kolik koupíme brambory

ilustrativní fotka

V říjnu 2017 zemědělská cena za jeden kilogram konzumních brambor dosáhla průměrné hodnoty 4,30 Kč. V porovnání se stejným měsícem minulého roku cena mírně vzrostla, a to o 4,4 %, avšak v porovnání s říjnem roku 2015 poklesla o 25 %. K výraznějšímu nárůstu cen konzumních brambor v roce 2017 došlo v červnu a následně v červenci, kdy se cena vyšplhala až k hodnotě 6,78 Kč/kg.

Kolik ovoce vypěstujeme a sníme

Ilustrační foto

Nejoblíbenějším ovocem v České republice je tradičně jablko. Podle odhadů statistiků sklidí Češi na svých zahradách až 40 % z celkové sklizně jablek v ČR. Přesto se k nám jablka dovážejí ze zahraničí. Nejvíce jablek se pěstuje ve Středočeském kraji.

Spotřebu potravin sledují statistici téměř sto let

ilustrativní fotka

Zatímco v předválečném Československu sledovali statistici pouze 30 položek základních potravin, od roku 1950 už bylo jejich šetření mnohem podrobnější. Nepřetržitou časovou řadou dat za Českou republiku disponuje ČSÚ počínaje rokem 1948. Díky tomu je možné charakterizovat změny stravovacích zvyklostí.

„Jsme to, co jíme“

ilustrační obrázek

Ještě pár let bude trvat, než se dozvíme, co má Evropa na jídelním lístku. Na úrovni Evropské unie totiž neexistují žádné harmonizované údaje o spotřebě potravin. Přitom zájem o tuto statistiku je obrovský. Dokazuje to úspěch statistiky spotřeby potravin.