Nejoblíbenější dětská jména

Jak se za posledních 30 let měnila obliba křestních jmen? Rodiče jsou při výběru jmen pro své syny konzervativní, více se projevuje dědění, u dcer jsou naopak kreativnější.

Dívčí jména

V 90. letech se na předních příčkách objevovala především Lucie, Kateřina, Veronika, Michaela nebo Tereza. Právě Tereza se na dlouhou dobu stala neohroženou vládkyní, získala 13 prvních míst za sebou. Až leden 2012 byl zlomem, od kterého začala Tereza ztrácet. V první pětici se drží ovšem neustále. Zbylé čtyři jmenované začaly postupně ztrácet na oblibě. Kateřina z nich v první dvacítce nejoblíbenějších jmen zůstala nejdéle, letos v lednu ji poprvé opustila. Společně s Lucií a Veronikou je ve třetí desítce, Michaela začíná druhou padesátku. Podobný osud potkal i Nikolu. V lednu 1999 obsadila čtvrté místo, v lednu 2012 byla naposledy mezi dvaceti nejoblíbenějšími jmény. Na konci devadesátých let začala být populárnější některá „nová“ jména, například Natálie, která se rychle vyšvihla až do první trojice, ale příliš dlouho na předních místech nevydržela. Z kraje tisíciletí začala na oblíbenosti získávat Eliška. Od ledna 2004 neopustila první pětku, v posledních pěti letech je nejvýše, kde může být. Podobně na tom byla Anna, která je vedle Terezy a Elišky třetí držitelkou prvenství. Další změna se dá pozorovat kolem roku 2009. To se v top 20 začaly objevovat Ema, Sofie, Viktorie, Julie nebo Laura. Zejména Sofie z nich má nejblíže k ohrožení Elišky a Anny. Za zmínku rozhodně stojí Ema, která by společně s Emmou promluvila do medailového pořadí, bohužel pro rodiče to jsou různá jména, proto i v tabulce jsou samostatně.

Nejčastější jména dívek

Nejčastější jména dívek

Chlapecká jména

Dědění jmen u synů lze poznat každý rok z lednových statistik, v 90. letech to platilo asi ještě více. To tedy znamená, na rozdíl od prvních dvaceti nejpopulárnějších dívčích jmen, že top 20 u kluků je celkem nuda. Před třiceti lety mezi nejčastější dětská jména patřili Jan, Tomáš, Martin, Jakub a Lukáš. Při porovnání s aktuál­ními výsledky máme první trojici Jakub, Jan a Tomáš, Lukáš je na 8. místě, Martin na 9. místě. Martin se do první desítky vrátil poprvé od ledna 2006. Jakub a Jan se od začátku roku 1999 až doposud v podstatě střídají na prvních dvou místech. Tomáš si dal před třemi lety pauzu a opustil třetí pozici, letos se na ni vrátil, a celý triumvirát je tak opět pohromadě. Od začátku třetího tisíciletí ztratili na oblíbenosti Pavel, Jiří, Michal nebo Petr, i když poslední dva jsou stále v první dvacítce. Na rozdíl od dívek se nováčci u chlapců hledají těžko, je jich tam minimum. Pouze o jednom jméně lze říci, že jeho popularita výrazněji vzrostla až po roce 2000, a tím je Matyáš. V žebříčku se objevil v lednu 2004, do první pětky se dostal začátkem roku 2012. Poslední tři roky je pravidelně v první čtyřce a uvidíme, jestli se mu podaří narušit vedoucí trojici. Pro další nové zástupce se musíme podívat do nižších pater top 20. Překvapivým nováčkem je od ledna 2015 Antonín, aktuálně je na 15. místě. S ním se začínají pravidelně objevovat také Šimon, Kryštof nebo Tobiáš.

Nejčastější jména chlapců

Nejčastější jména chlapců

Rodiče

U otců se na předních místech střídá pouze několik jmen a díky zvyku dědění se tato jména vyskytují velmi vysoko v žebříčku u narozených chlapců. U matek je variací více, ale mezi nejoblíbenějšími dívčími jmény se nalézt nedají. Od ledna 1999 do ledna 2015 se nejvíc dětí narodilo Janám, poté jejich pozici převzaly Lucie. V první dekádě tohoto tisíciletí byly na předních místech Lenka, Petra a Martina, postupně začalo přibývat Kateřin a v poslední době také Veronik. Mezi otci je dlouhodobě nejvíce Petrů. Postupně ubývá Jiřích a Pavlů, zvyšuje se počet Janů a Tomášů. Po celou dobu sledování se na druhém až čtvrtém místě drží Martin. V první pětici se tedy za dobu sledování vystřídalo u otců šest jmen, u maminek devět jmen.

Nejčastější jména otců

Nejčastější jména otců

Trpělivá práce statistiků

Zdrojem pro statistiku dětských jmen je výkaz ČSÚ Hlášení o narození. Výkaz zasílají do ČSÚ v papírové nebo elektronické verzi obecní úřady pověřené vedením matrik. Údaje o jménech dětí a rodičů nejsou pro účely statistické služby strojově zpracovávány. Získat statistiky o dětských jménech lze pouze ručním přepsáním z výkazů. Z tohoto důvodu byl vybrán pouze jeden měsíc, a to leden. Poprvé se informace o jménech dětí narozených v lednu zjišťovaly v roce 1999. Informace o jménech dětí v 90. letech jsou čerpány ze statistik o jménech, které byly v roce 2018 veřejně dostupné na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Nejčastější jména matek

Nejčastější jména matek

Více informací na www.czso.cz

Obyvatelstvo