Peníze jsou levné

Ještě nikdy si banky zemí eurozóny nepůjčovaly na peněžním trhu levněji než nyní.

Jestliže si peněžní domy v evropských zemích platících společnou měnou chtěly vloni v létě půjčit na trhu mezibankovních depozit peníze s tím, že je za tři měsíce splatí, mohly se spolehnout, že zaplatí na úrocích navíc v průměru jen 0,17 %. Byla to nejnižší cena peněz v Evropě. Levněji si mohly takové půjčky dovolit už jen banky v Japonsku (0,13 %). Výrazný pokles úrokových sazeb umožnila opatření Evropské centrální banky podporující mnoha směry stále ještě nepříliš přesvědčivě rostoucí ekonomiku eurozóny.
Měnové podmínky v eurozóně jsou tak ještě uvolněnější než v České republice. Základní úrokové sazby, od kterých se pak odvíjí sazby na peněžním trhu a následně i sazby obchodních bank účtované klientům, jsou také na technické nule. Přitom ještě během 3. čtvrtletí 2014 u mezibankovních půjček na tři měsíce dosahovaly základní úrokové sazby 0,35 %, což bylo zhruba stejně jako v Dánsku (0,34 %) nebo Litvě (0,31 %). Jejich úroveň byla třetí nejnižší v Evropské unii, ve stejných obdobích roku 2012 a 2013 pak čtvrtá nejnižší.
Výše úrokových sazeb je spojena s výší inflace. Z tohoto pohledu tak z evropských zemí s vlastní měnou jsou zřejmě bez větších obav z deflace například banky v Polsku, kde dosahovaly úrokové sazby tříměsíčních půjček na peněžním trhu 2,59 %, v Rumunsku (2,13 %) anebo v Maďarsku (2,11 %).

Úrokové sazby na peněžním trhu v EU28 u půjček na 3 měsíce (3. čtvrtletí 2014)

Úrokové sazby na peněžním trhu v EU28 u půjček na 3 měsíce (3. čtvrtletí 2014)