Byli jsme na Světu knihy

Český statistický úřad prezentoval svoje publikace a výsledky zjišťování
na 19. mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha 2013.
Akce se uskutečnila v rámci kampaně Mezinárodní rok statistiky.

U stánku Českého statistického úřadu o rozloze čtyři metry čtvereční, který byl umístěn v sousedství vystavovatelů s odbornou literaturou, se za čtyři výstavní dny zastavilo zhruba 1 200 lidí.
„Když uvážíme, že veletrh navštívilo odhadem třicet tisíc návštěvníků, pak to znamená, že čtyři procenta z nich projevila aktivní zájem o výstupy úřadu,“ poznamenává Jitka Slavíková, vedoucí oddělení PR ČSÚ. Informace o návštěvnosti stánku úřadu má přesné, neboť právě její tým ve spolupráci s informačními službami ČSÚ zajišťoval chod stánku na Výstavišti.

Více čísel než slov

Reakce na přítomnost ČSÚ na mezinárodním knižním veletrhu byly veskrze kladné. Český statistický úřad upoutal svojí výlučností: na rozdíl od jiných vystavovatelů prezentoval více čísel než slov.
„Navštívilo nás hodně lidí, kteří s daty pracují a chtěli vědět, zda máme nějaké údaje k dispozici,“ říká Jana Slavníková, vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ pro Středočeský kraj. Řada návštěvníků, kteří znají internetové stránky úřadu, ochotně vyplnila dotazníky pro uživatele statistiky. Děti a pracovníky škol nejvíce zaujalo minisčítání a prezentace jeho výsledků. Učitelé se zajímali také o výsledky sčítání lidu a ročenky se základními údaji za jejich obec, okres nebo kraj. „Lidé také ocenili, když jsme na jejich dotazy dokázali ihned odpovědět,“ dodává statistička.
Největší zájem měli návštěvníci o demografické, sociální a regionální statistiky. Zástupce knihoven překvapila rozsáhlá nabídka služeb Ústřední statistické knihovny. A nebyli zdaleka jediní.
Se svými postřehy z veletrhu se podílí i Štěpánka Čejková, vedoucí oddělení informačních služeb ústředí ČSÚ: „Návštěvníci našeho stánku s překvapením zjišťovali, jaká nejrůznější data a informace mohou od nás získat ať již pro potřeby studia, tak i pro svoji práci a podnikání. Brali si letáčky, zajímali se o kontakty na nás, nechávali si vysvětlovat, kde a co na našem webu najdou.“
Pokud by se úřad prezentoval na obdobném veletrhu i v budoucnosti, měl by si zajistit o něco větší výstavní prostor. Lidé by se nemuseli u stánku tak tlačit. Seznámit by mohl širokou veřejnost nejenom se svou aktuální produkcí, ale i se staršími výstupy. Ukázalo se totiž, že se lidé aktivně zajímají i o starší statistické údaje a rádi si připomenou minulá léta z pohledu statistiky.