Stavebnictví se opět daří

Stavebnictví letos navázalo na růst z loňska. Po více než šesti letech se mu opět začíná dařit. Zdaleka zatím nedosahuje výkonnosti z roku 2008, nicméně dosavadní výsledky naznačují, že to nejhorší má už za sebou. Daří se zejména inženýrským stavbám, mírně roste i pozemní stavitelství.

Stavebnictví letos navázalo na růst z loňska. Po více než šesti letech se mu opět začíná dařit.  Zdaleka zatím nedosahuje výkonnosti z roku 2008, nicméně dosavadní výsledky naznačují, že to nejhorší má už za sebou. Daří se zejména inženýrským stavbám, mírně roste i pozemní stavitelství.
Příznivý ekonomický vývoj společně s nízkými úrokovými sazbami u hypotéčních úvěrů nastartoval poptávku po nových bytech. Kromě nové výstavby pozemnímu stavitelství pomáhá též zvyšující se objem prostředků vynakládaných na modernizace a rekonstrukce stávajících bytových a nebytových budov. Zdrojem financování jsou vlastní prostředky vlastníků nemovitostí v kombinaci s různými úvěry a dotačními programy poskytovanými Ministerstvem pro místní rozvoj.
Situace v inženýrském stavitelství se zlepšuje, a to nejen díky financím plynoucím z evropských fondů, ale i v souvislosti se zvýšenou proinvestiční politikou současné vlády. Začínají se plánovat a stavět nové úseky dálnic a silnic. Z evropských fondů je pak hrazena i celá řada oprav a modernizací vybraných úseků železničních tratí. Pozitivní je, že se nezapomíná ani na údržbu stávajících komunikací, což pociťují zejména motoristé, které aktuálně sužuje řada omezení a uzavírek.
Zvýšená stavební aktivita se zatím moc neodráží ve vytváření nových pracovních pozic. Propad zaměstnanosti ve stavebnictví se sice pomalu zastavuje, nicméně ještě se nezměnil v růst. Možná je to dáno i tím, že stavební firmy čekají, co bude dál.
Růst stavební produkce se však pozitivně odráží v řadě dalších statistik. Kromě výrobců stavebních materiálů se na své mohou těšit i prodejci nábytku a dalšího vybavení pro domácnosti.
Pokud jde o budoucnost, je těžké ji předpovídat. Aktuální statistiky ohledně stavebních povolení a zakázek nejsou zatím nikterak optimistické, ale ani pesimistické. Firmy mají aktuálně co dělat a zčásti žijí ze zakázek uzavřených v roce 2014. Jak to bude dál, bude do jisté míry záviset na mnoha faktorech, například na možnostech a schopnosti čerpat prostředky z evropských fondů. Pozitivní roli by mohly sehrát chystané legislativní změny v oblasti zadávání veřejných zakázek a novela stavebního zákona a dalších předpisů.