Tipy pro vás

Jakub Marian – jakubmarian.com. Infografika: Stárnutí populace na Dálném východě. Atlas: Odlesňování a zalesňování ve světě. Statistické analýzy v jazyce R. ČSÚ: Databáze Eurostatu v češtině. Census PoP Quiz.

Webové stránky

Jakub Marian – jakubmarian.com

Jakub Marian zaujal britská i česká média vlastními kartogramy, které zveřejňuje na svém webu. Má rád statistiku a z ní vychází, když vytváří barevné mapy Evropy. Na jedné z posledních zaznamenal nejčastěji používaná příjmení na evropském kontinentě. V České republice je to Novák, zatímco ve Velké Británii zase dominuje příjmení Smith.

ilustrativní obrázek

ilustrativní obrázek

Infografika: Stárnutí populace na Dálném východě

Nikde jinde na světě nepostupuje stárnutí populace rychleji než na Dálném východě a v jihovýchodní Asii. Podle infografiky Světové banky přijde Korejská republika do roku 2040 o sedminu osob ve věku ekonomické aktivity. Japonsko, Čína a Thajsko ztratí desetinu ekonomicky aktivní populace. Více ZDE.

ilustrativní obrázek

Atlas: Odlesňování a zalesňování ve světě

Kde všude roste na naší planetě les? Kde lesů ubývá a kde se vysazují nové? Odpověď nejen na tyto otázky vám poskytne interaktivní atlas, který zpracovala na základě satelitních snímků organizace Global Forest Watch. Pomocí jednotlivých mapových vrstev si můžete zobrazit i údaje o využívání půdy. Například palma olejná se pěstuje nejen v jihozápadní Asii, ale stále častěji v zemích Guinejského zálivu. Více ZDE.

ilustrativní obrázek

Statistické analýzy v jazyce R

Američan John Chambers se svými kolegy vyvinul pro statistické výpočty a grafiku v Bell Laboratories (předtím AT&T, nyní Lucent Technologies) programovací jazyk R. Mezi datovými analytiky získal velké uznání. Dokonce se hovoří o tom, že jazyk R může ohrozit komerční software. Je totiž volně dostupný. Využívá ho akademická, vědecká i komerční sféra. Mezi jeho hlavní výhody patří například jeho dostupnost, kompatibilita, množství analytických nástrojů, aktuálnost či grafické výstupy. Více ZDE.

ČSÚ: Databáze Eurostatu v češtině

Eurostat je statistický úřad Evropské unie. Produkuje statistiky na evropské úrovni, které dovolují porovnávání mezi státy a regiony Evropské unie. Tyto ukazatele jsou dostupné zejména v angličtině, ale i ve francouzštině a němčině. I v případě, že neovládáte žádný z těchto cizích jazyků na takové úrovni, abyste si dokázali na stránkách Eurostatu potřebné indikátory vyhledat, nemusíte být ochuzeni o zajímavá mezinárodní srovnání. Český statistický úřad na svých stránkách zveřejnil předdefinované (již hotové, nikoliv databázové) tabulky Eurostatu v české verzi. V češtině naleznete i krátký popis ukazatele. Více ZDE.

ilustrativní obrázek

Aplikace

Census PoP Quiz

Rozdíl mezi Českem a Čečenskem je obyvatelům České republiky zřejmý. Ale co víme o obyvatelích Spojených států amerických?
Kolik jich žije v jednotlivých státech? Jaký podíl obyvatel Detroitu chodí do práce pěšky a kolik jich jezdí autem a kolik vlakem? Kolik žen dosáhlo na doktorský titul na univerzitě v Sakramentu?
Odpověď na tyto i další otázky naleznete v aplikaci US Census Bureau. Více ZDE.

ilustrativní obrázek