Tipy pro vás

Twitter: Max Roser. Infografika: Nejvíce evropských nobelistů pochází z Velké Británie. Norský statistický úřad: Přehledně o školství. Webové stránky: FAO: Světový den výživy. Databáze: CentropeSTATISTICS

Twitter

Max Roser
@MaxCRoser

Max Roser, vědecký pracovník oxfordské univerzity, se specializuje na vizualizaci dlouhých časových řad, jejichž tématem je především kvalita života. Na jeho stránkách ourworldindata.org lze nalézt třeba informace o počtu vydaných knih ve vybraných zemích světa od 6. století až do současnosti.

ilustrativní obrázek

ilustrativní obrázek

ilustrativní obrázek

Infografika

Nejvíce evropských nobelistů pochází z Velké Británie

Další nový kartogram od Jakuba Mariana. Tentokrát se zaměřil na nositele Nobelovy ceny. Kolik se jich narodilo na území jednotlivých států Evropy? Kolik nobelistů připadá na 100 tis. obyvatel v jednotlivých zemích? Věděli jste, že na území dnešní ČR se narodilo celkem pět nositelů Nobelovy ceny? Nejen básník Jaroslav Seifert a chemik Jaroslav Heyrovský, ale také manželé Gerty a Carl Ferdinand Cori, kteří v roce 1947 získali Nobelovu cenu za fyziologii, a nositelka Nobelovy ceny míru z roku 1905 Bertha von Suttner. Více ZDE.

jakubmarian.com

Norský statistický úřad: Přehledně o školství

Že do školky dnes chodí v Norsku 9 z 10 dětí mladších 6 let, se můžete dozvědět z nápadité infografiky o školství, kterou nedávno vydal norský statistický úřad. Dozvíte se z ní například, že podíl dětí na soukromých základních a středních školách se zvyšuje, že norské ženy jsou vzdělanější než muži, neboť vysokoškolské vzdělání má 36 % žen starších 16 let, mezi muži je to 28 %. Více ZDE.

infografika

Webové stránky

FAO: Světový den výživy

Každoročně je od roku 1981 ve více než 150 zemích světa připomínán 16. říjen jako Světový den výživy. Slaví se na základě rozhodnutí konference OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 1979 ve výroční den založení této organizace v roce 1945. Organizace OSN pro výživu a zemědělství chce tento dnešní den využít k tomu, aby ukázala důsledky klimatických změn. Právě na tuto skutečnost poukazuje letošní moto: Klima se mění. Způsoby získávání potravy se musí změnit také.
Více ZDE.

ilustrativní obrázek

Databáze

CentropeSTATISTICS

Přeshraniční databáze CentropeSTATISTICS vznikla jako společný projekt euroregionu Centrope. Ten sdružuje příhraniční oblasti České republiky (Jihomoravský kraj, Jihočeský kraj a Kraj Vysočina),  Rakouska (spolkové země Burgenlandsko, Dolní Rakousko a Vídeň), Slovenska (Bratislavský kraj a Trnavský kraj) a Maďarska (župy Györ-Moson-Sopron a Vas). Databáze zpřístupňuje srovnatelná statistická data za uvedená území. Uživatelům umožňuje, aby si podle svých potřeb sestavili tabulku, vytvořili graf nebo kartogram. V případě přerušení práce si je mohou uložit na svůj disk a data kdykoliv znovu načíst do databáze Centrope. Kromě každoročně aktualizovaných demografických a dalších dat jsou k dispozici údaje ze sčítání 2011.
Řešitelský tým vydal již šest newsletterů (více ZDE) v jazykových mutacích zúčastněných států, ve kterých informuje o novinkách v databázi. Nyní se tým zaměřuje na analytické využití dat a prezentaci možností databáze územním plánovačům, zástupcům státní správy a samosprávy na regionální úrovni apod. Více ZDE.

Newsletter