Nízká minimální mzda

Ve srovnání s Lucemburskem, které má nejvyšší minimální mzdu v Evropské unii, je česká pětinová. Ve Skandinávii se výše minimálních mezd nestanovuje.

Minimální mzda je celkem standardním prostředkem sociální politiky. Měsíční minimální mzda v České republice v posledních letech roste, ale i po lednovém zvýšení na 407 eur zůstává devátá nejnižší v Evropě. Ve srovnání s Lucemburskem, které má nejvyšší minimální mzdu v Evropské unii, a to 1 999 eur, je ta česká pětinová.
Prosté srovnání výše minimální mzdy ale zanedbává podstatný rozdíl v cenových hladinách jednotlivých zemí. Proto se používá vyjádření v paritě kupní síly (PPP). Výše minimální mzdy v České republice podle PPP činí 644. Pořadí zemí se příliš nezměnilo, zmírnil se však rozdíl mezi východem a západem Evropy. ČR stále zůstává na 9. příčce a výše zmíněné Lucembursko zůstává v žebříčku stále na prvním místě, i když se původní hodnota výrazně snížila (1 659). Minimální mzda na Slovensku podle PPP je 658, v Polsku dokonce 881. Minimální mzda v Německu činí 1 498 eur, a je tak pátá nejvyšší v Evropě. Z hlediska parity kupní síly se však náš soused posouvá až na druhou příčku.
Ve srovnání chybí skandinávské země, které nemají zákonem předepsanou minimální mzdu i přesto, že jsou jinak známé poměrně štědrou sociální politikou. Na jejich pracovním trhu mají významnou úlohu a velkou vyjednávací sílu odbory, které provádí kolektivní vyjednávání přímo se zaměstnavateli. V severských zemích tak neexistuje sjednocená sazba minimální mzdy – minimální příjem se liší podle odvětví.

Měsíční minimální mzda ve vybraných zemích EU28 v paritě kupní síly

Měsíční minimální mzda ve vybraných zemích EU28 v paritě kupní síly