Volejbalisté ČSÚ přivezli z Německa zlato

Letošní 28. ročník European Volleyball Tournament for Statisticians (EVS) hostilo druhý červnový víkend Německo. Turnaje se zúčastnilo 37 týmů z 21 zemí, do hry se zapojilo téměř 270 volejbalistů a volejbalistek. Tým ČSÚ obhájil vítězství v kategorii B.

Historie turnajů EVS se začala psát v roce 1990 v nizozemském Voorburgu. V následujících letech navštívil EVS mnoho evropských zemí a měst, například Paříž, Řím, Stockholm, Lisabon, Tallinn, Budapešť, ale i Poprad a Liberec. Nejmenší účast byla v začátcích turnaje, konkrétně v roce 1992 v Portugalsku (191 účastníků) a 1990 (192 účastníků). Nejvíce volejbalových nadšenců z řad statistiků přijelo v roce 1999 do nizozemského Maastrichtu (368).
Po loňském turnaji v Bratislavě, kam jely dva týmy z Českého statistického úřadu, se letos do německého Wiesbadenu vydal pouze jeden tým a soutěžil v kategorii B. V Bratislavě se Češi v této kategorii umístili na 1. a na 11. místě. Z vítězného týmu jel do Německa pouze jeden hráč, i tak byla očekávání vysoká. Odehraných zápasů na turnajích EVS měli jednotliví hráči více než dost.

Starší výsledky umístění týmů ČSÚ v turnaji EVS

Prohra v základní skupině nevadila

V kategorii B v Německu bojovalo celkem 28 týmů. Systém turnaje byl milosrdný. Na rozdíl od některých předchozích ročníků nevadila prohra v základní skupině. Po jasných výhrách nad Finskem a Švédskem prohráli Češi obrovským rozdílem s Portugalskem. I přes toto zaváhání čekaly tým ČSÚ boje o medaile, ale v následujících zápasech by už jakákoliv prohra znamenala konec v turnaji. To se nestalo, a tak přes výhry s Eurostatem, Polskem a Portugalskem se čeští statistici probojovali do zápasu o zlato, kde je čekal tým Ruska. Finále se jako jediné hrálo na dva vítězné sety do 25 bodů s případným tiebreakem (předchozí zápasy byly na dva sety do 15 bodů). Začátek finále se českému týmu příliš nepovedl, velmi rychle prohrával 0:8, i tak ovšem první set nakonec vyhrál. Ruští statistici se nevzdali, podařilo se jim zvítězit v druhém setu a o celkovém vítězi musel rozhodnout tiebreak. Ten ovládli Češi, a obhájili tak loňskou zlatou medaili ze Slovenska. Na Rusko zbylo stříbro, bronz putoval do Portugalska. Nejcennější trofej z kategorie A si odvezli Švýcaři, stříbro získali statistici Spojených národů ze Ženevy, na třetím místě se umístil tým Francie. Příští ročník turnaje EVS se uskuteční v červnu 2018 ve Francii v Nantes.
Všechny výsledky a fotografie jednotlivých týmů ze zápasů najdete ZDE.

Volejbalisté ČSÚ přivezli z Německa zlato

Zleva: Tomáš Chrámecký, Jan Růžička, Ondřej Košata, Vladimír Cába, Ludmila Kratochvílová
a Radka Pelikánová.