Více než milion Čechů nakupuje v zahraničních e-shopech

Letos on-line nakoupilo 54 % obyvatel ČR starších 16 let, tj. více než 4,7 mil. osob. Nejčastěji nakupovali od prodejců z ČR. V posledních letech ale přibývá nákupů od prodejců ze zahraničí.

K nákupu fyzického zboží od zahraničních prodejců používáme stránky jako eBay, Amazon či Aliexpress. K nákupu letenek zase stránky leteckých společností, jako jsou Lufthansa či Swiss. Ubytování sjednáváme na internetových stránkách zahraničních hotelů nebo na specializovaných portálech, jako jsou Booking.com či Airbnb. Zboží nebo služby v zahraničních e-shopech letos objednalo 1,1 mil. obyvatel ČR. To byla čtvrtina nakupujících on-line, 72 % si vystačilo jen s českými e-shopy a 5 % nakupujících uvedlo, že netuší, z jaké země prodejce jejich zboží pochází.
Pětina Čechů, kteří nakupují na internetu, si v posledním roce objednala zboží od prodejců z jiných zemí Evropské unie. Desetina zase zvolila e-shop prodejce ze země mimo EU, přičemž nejvíce z nich je ve věku do 34 let. Těch, kteří si objednávají zboží a služby ze zemí EU, je pětina, ze zemí mimo EU pak 14 %.

Nakupující na internetu podle zemí prodejců, od kterých si zboží nebo služby nakoupili, 2018
(% z nakupujících na internetu)

Nakupující na internetu podle zemí prodejců, od kterých si zboží nebo služby nakoupili, 2018 (% z nakupujících na internetu)

Nejmenší podíl nakupujících on-line je mezi seniory

Ze skupiny osob ve věku 65 a více let letos nakoupilo zboží a služby přes internet jen 14 %. Seniory nakupující on-line můžeme také označit za nejkonzervativnější skupinu. Celých 85 % z nich nakupuje pouze u českých prodejců.
V porovnání s ostatními zeměmi v Evropské unii jsou Češi v nakupování na internetu průměrní. V nakupování v zahraničních e-shopech se však nacházíme pod průměrem. Pokud se podíváme pouze na e-shopy patřící prodejcům z jiných států EU28, zjistíme, že nejvíce na nich objednávají obyvatelé malých evropských zemí, jako jsou Lucembursko, Malta nebo Kypr, které mají poměrně malý domácí trh. V Lucembursku si z jiných zemí EU objednává zboží či služby dokonce 96 % z nakupujících na internetu, na Maltě je to 88 % a na Kypru 82 % z nakupujících on-line. Z dalších zemí patří do této skupiny Rakousko. Tam po zboží z jiných zemí EU28 „klikají“ tři čtvrtiny z nakupujících na internetu. Od prodejců mimo Unii si nejčastěji kupují on-line zboží či služby obyvatelé Malty. Jedná se celkem o dvě třeniny Malťanů nakupujích na internetu.

Nakupující na internetu v zemích EU, kteří si objednávají zboží či služby v zahraničních e-shopech, 2017 (% z nakupujících na internetu)

Nakupující na internetu v zemích EU, kteří si objednávají zboží či služby v zahraničních e-shopech, 2017 (% z nakupujících na internetu)

Více informací na www.czso.cz

Informační technologie