Česko je evropskou hračkářskou velmocí

Česko je v rámci Evropské unie největším vývozcem hraček, především těch plastových. Jejich export dosáhl v roce 2019 hodnoty téměř 56 miliard korun, uvedl Havlíčkobrodský deník.

Podle ČSÚ vyvezla Česká republika v loňském roce v celní kapitole 49503 (kam spadají kromě jiného koloběžky, tříkolky, panenky, modely, skládačky, hračky ostatní atd.) zboží za 55,7 miliard korun, což je nejvíce ze všech členských států EU.

I pokud jde o hodnotu exportovaných hraček na obyvatele, si Česká republika vede výtečně – s téměř s 200 eury je na druhém místě za Maltou (270) a před Holandskem (66). Slovensko (32 eur na hlavu) je sedmé, přičemž jeho silnou stránkou je zejména export elektrických vláčků. Zajímavostí je, že téměř žádné hračky neexportují Finsko a Chorvatsko (2 eura na obyvatele). Jednotlivé díly se vyrábějí většinou jinde v zahraničí a v Česku se soupravy kompletují, balí a distribuují.

Velké množství hraček se do Česka i dováží (v roce 2019 činil dovoz dle ČSÚ 23,7 miliardy korun), ale i tak je toto odvětví z hlediska národního hospodářství velkým čistým exportérem, s aktivní bilancí více než 32 miliard korun.

Lví podíl na tom mají výrobní závody několika zahraničních koncernů, skutečných těžkých vah ve světové hračkářské výrobě, které se u nás usadily. Uveďme alespoň značku Simba (Unhošť), Lego (Kladno), Ravensburger (Polička) a Playmobil (Cheb).  Velkými výrobci hraček v České republice jsou i další firmy, jako například ABA Factory Kamenický Šenov se specializací na dřevěné předměty, Abrex Praha (kovové modely aut), BD Tova Brno (potřeby pro kreativní tvorbu dětí) nebo Moravská ústředna – Družstvo umělecké výroby Brno, které se specializuje na šití textilních a plyšových hraček včetně loutek.