Koronavirus a sucho zdraží v Česku ceny potravin

V příštích měsících dojde ke zvýšení cen řady komodit včetně jídla, předpokládají zástupci producentů potravin. Kromě důsledků epidemie koronaviru se na růstu cen projeví také přetrvávající velké sucho, jarní mrazy a oslabení koruny, uvedl na konci dubna zpravodajský web denik.cz.

Podle Českého statistického úřadu klesly v březnu ceny průmyslových výrobců o půl procenta, přičemž největší pokles se objevil u koksu a ropných produktů. Pád cen ropy se příznivě promítl i do nižších cen za benzín a naftu, které se u některých čerpacích stanic propadly až o pětikorunu.

V oblasti potravin a obecně zemědělské produkce ale situace už tak nadějně nevypadá. Ceny zeleniny vzrostly už v březnu meziměsíčně o 16,6 %, ovoce o 8,3 %. Nahoru šla i cena kuřecího a vepřového masa, byť výrazně méně. V obchodech se současná situace projevuje zdražením ovoce a zeleniny o 30 až 40 %, přičemž výhled podle zjištění serveru denik.cz příliš optimistický není.

„Letošní sklizeň se zatím dováží, česká sklizeň začala teprve včera, a to ještě jen na některých místech. Česká úroda bude letos určitě menší, protože ji poškodily jarní mrazy. Do jaké míry, to se teprve uvidí. Vývoj ceny ovoce hodně ovlivňuje vývoj evropské ceny, protože dvě třetiny ovocnářské produkce se k nám dovážejí. Hlavně ze Španělska a z Itálie, takže bude záležet na tom, jak se vyvine cena tam,“ řekl Deníku předseda Ovocnářské unie Ludvík Martin.

Právě Španělsko a Itálie však patří mezi evropské země nejvíc postižené koronavirovou nákazou. Jak přesně se tato situace projeví na vývozu i na celkové produkci v těchto zemích, je zatím otázka, ale nejpravděpodobnější variantou je právě navyšování cen. Podílí se na něm navíc i propad koruny, která v březnu citelně oslabila, což se až 10 % promítá i do cen dovážené produkce.

Optimističtěji nevypadá vývoj ani v oblasti zeleniny, kde kromě komplikací s koronavirovou nákazou žene cenu nahoru i přetrvávající sucho, kvůli němuž lze počítat s nižší produkcí.

Důvod k poklesům ceny není podle předsedy představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Karla Pilčíka ani u masa. „Východní část Zeměkoule stále nedostala pod kontrolu africký mor, kvůli němuž se utrácejí tisíce zvířat. Tento problém se částečně týká také Polska a Rumunska. Čína kvůli tomu nakupuje větší množství vepřového ve Spojených státech, kde se zbavila cla, takže Evropa tolik nevyváží. Je tedy v lehkém přebytku, ale je otázka, jak se situace vyvine do konce roku,“ uvedl Karel Pilčík.

Více zde.