Koronavirus ovlivnil demografické statistiky Středočeského kraje

Méně novorozených dětí, sňatků i rozvodů a propad přírůstku obyvatel v meziročním srovnání takřka o čtvrtinu. Vyplývá to z analýzy demografického vývoje Středočeského kraje v 1. čtvrtletí 2020.

Podle této analýzy Českého statistického úřadu zůstávají také v prvním čtvrtletí letošního roku střední Čechy nejlidnatějším krajem v České republice. Počet obyvatel vzrostl od začátku ledna do konce března o zhruba tři tisíce.

„Bylo to ale o 23,1 % méně než v předchozím roce. Snížil se přírůstek stěhováním, a to především v důsledku poklesu zahraničního stěhování,“ uvádí Pavel Hájek, vedoucí oddělení informačních služeb Krajské správy ČSÚ pro Středočeský kraj.

Za propadem zahraniční migrace stály především uzavřené hranice a omezené možnosti cestování. Téměř nezměněný zůstal v meziročním porovnání ve středních Čechách počet zemřelých osob. Většina úmrtí se týkala osob seniorského věku.

„Většinu, 84 % celkového počtu zemřelých, tvořili v prvních devíti týdnech roku 2020 lidé ve věku 65 a více let. Ve stejném období roku 2019 byl tento podíl 83 %. Aktuální data případný vliv pandemie koronaviru na počty zemřelých ještě nepostihují,“ upozorňuje Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ.

„Meziročně se snížil počet sňatků i rozvodů, nepatrně se snížil také počet živě narozených dětí,“ uvádí experti z ČSÚ. Na nižší počet svateb i rozvodů mohl mít vliv omezený chod úřadů a soudů v době pandemie.

Až na okres Příbram zaznamenaly všechny okresy Středočeského kraje v 1. čtvrtletí celkový nárůst počtu obyvatel. Pouze u tří okresů ale převážil počet živě narozených dětí nad zemřelými osobami, šlo o zmíněné okresy Praha-západ a východ a Beroun.

V přepočtu na tisíc obyvatel zaznamenali statistici v prvních třech měsících letošního roku nejvyšší počet sňatků na Kladensku. Tento region má také další primát, narodil se zde největší podíl dětí mimo manželství.

Analýzu Pohyb obyvatelstva ve Středočeském kraji v 1. čtvrtletí 2020 si můžete přečíst na webu ČSÚ.

Více informací na www.czso.cz

Obyvatelstvo