O přísun nejčerstvějších novinek se v EU stará 400 tisíc novinářů

V roce 2019 pracovalo v celé Evropské unii téměř 400 tisíc novinářů. Jejich podíl činil 0,2 % z celkové zaměstnanosti. Informace vycházející z pravidelného šetření pracovních sil prováděného v jednotlivých zemích EU zveřejnil na své webové stránce Evropský statistický úřad.

Novinářská profese patří v současnosti k nejnáročnějším. Čtenáři očekávají aktuální informace o pandemii koronaviru a opatřeních na její zastavení a novináři se zároveň musejí ve své práci i v soukromém životě vyrovnávat s důsledky všech omezení.

Celkem 1,1 milionu osob bylo v Unii zaměstnáno v ekonomickém odvětví Vydavatelská činnost, které zahrnuje například vydávání knih, novin a časopisů. Tento počet odpovídá 0,5 % z celkové zaměstnanosti.

Nejvyšší podíl lidí zaměstnaných v odvětví Vydavatelské činnosti mělo z členských států Německo (1,3 % celkové zaměstnanosti), následovaly Finsko a Švédsko (shodně 0,7 %) a Dánsko (0,6 %). Naopak nejméně (0,1 %) jich bylo na Slovensku a v Rumunsku. V České republice spadalo do této kategorie téměř 18 tisíc osob, což činilo 0,3 % všech zaměstnanců.

Více zde.

Více informací na www.czso.cz

Zaměstnanost, nezaměstnanost