Česko je rájem online obchodníků

Česko se stalo e-shopovou velmocí s nejvíce e-shopy na počet obyvatel, kterých každý rok přibývá. Češi současně za on-line nákupy utrácí čím dál víc peněz. Loni podle údajů Asociace pro elektronickou komerci (APEK) nakoupili v internetových obchodech zboží za rekordních 155 miliard korun, napsal zpravodajský server ihned.cz.

Studie americké investiční banky J. P. Morgan předpověděla Česku největší růst a v platebních metodách vynesla Česko na první místo z osmnácti evropských zemí v četnosti nakupování přes mobilní telefon. Oblíbenost mobilu pro on-line nákupy v Česku stále roste, nejčastěji si tak lidé pořizují levnější věci jako jídlo, drogerii nebo potřeby pro děti. Mobilní zařízení používají Češi častěji i v kamenných prodejnách pro porovnání nabídky, využije ho tak 67 % Čechů, vyplynulo z průzkumu APEK.

Koronavirová krize zapříčinila, že česká e-commerce, stejně jako ta evropská, zaznamenala nečekaný růst. Podle původních odhadů měl prodej e-shopů v Česku růst o přibližně 15 %, v současné chvíli se zdá, že se bude pohybovat okolo 20 %, a atakovat tak hranici 190 miliard korun, uvádí APEK. Internetové obchody v průběhu nouzového stavu uspěly a našly nové zákazníky. Zároveň krize přispěla k rychlejšímu vstupu řady dalších obchodníků do on-line prostředí, které pro ně i do budoucna bude sloužit jako další prodejní kanál.

Podle Českého statistického úřadu se prodeje přes internet za měsíc březen zvedly o pětinu, velké rozdíly ale byly mezi jednotlivými segmenty. Nejvíce se prodávaly potraviny, drogerie či farmaceutické zboží, utrpěla naopak móda. Podle analýzy České spořitelny, založené na platbách jejích klientů, vzrostly on-line nákupy potravin v prvních čtyřech týdnech karantény o 283 %.

Více zde.

Více informací na www.czso.cz

Informační technologie