Slovenský cestovní ruch je na dně, hotely a penziony zejí prázdnotou

Počet hostů v ubytovacích zařízeních na Slovensku v dubnu, v době opatření proti šíření koronaviru, meziročně klesl o 98,5 %. Cestovní ruch patří mezi nejvíce zasažená odvětví ekonomiky Slovenska v souvislosti s karanténními omezeními, z nichž většinu Bratislava mezitím zrušila. Hoteliéři tak už postupně obnovují provoz.

V hotelech, penzionech a dalších podobných provozech na Slovensku se v dubnu podle slovenského statistického úřadu ubytovalo jen 6 702 hostů, zatímco před rokem jich bylo 442 000. Během letošního dubna šlo například o lázeňské hosty, studenty na výměnných pobytech či návštěvníky soukromých bytů a chat.

Propad počtu ubytovaných hostů slovenští statistici zdůvodnili téměř úplným uzavřením provozů cestovního ruchu a radikálním omezením cestování na národní i mezinárodní úrovni. Slovensko začalo otevírat své hranice pro zahraniční turisty až na konci května.

Cestovní ruch na Slovensku kvůli nemoci covid-19 klesl už v březnu. Po propuknutí koronaviru se v zemi pod Tatrami tehdy počet ubytovaných hostů meziročně snížil bezmála o dvě třetiny.

Za období od ledna do konce dubna se na Slovensku ubytovalo 1,09 milionu lidí. Ve srovnání se stejným obdobím loňska to představuje pokles o 35,8 %. Slovenští podnikatelé v cestovních ruchu již dříve odhadli, že k výkonům před propuknutím covidu-19 se nevrátí dříve než v roce 2022.

Loni služeb slovenských hotelů, penzionů a dalších podobných zařízení využilo rekordních 6,43 milionu hostů. Proti předchozímu roku to představovalo nárůst o 14,9 %. Ze zahraničí nejčastěji jezdili na Slovensko turisté z Česka.

Také v Česku zažila ubytovací zařízení v souvislosti s koronavirem velký propad. Dočtete se o tom v Rychlé informaci ČSÚ s údaji za 1. čtvrtletí 2020.

Více zde a zde.

Více informací na www.czso.cz

Cestovní ruch