Výroba betonu v prvním čtvrtletí stoupla o téměř 8 %

Výroba betonu v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o 7,8 % na 871 tisíc metrů krychlových. To bylo nejvíce od roku 2011. Vyplývá to z údajů Svazu výrobců betonu ČR, jehož členové vyrábějí zhruba dvě třetiny celkového objemu v Česku.

Tento výsledek odráží dobu, kdy česká ekonomika rostla, a po tři roky za sebou zvolna stoupal roční objem stavebních prací a spotřeba českých domácností táhla ekonomický růst, uvedli zástupci svazu. Stavebnictví je podle nich specifické v tom, že změny v ekonomickém prostředí se v něm projevují s několikaměsíčním zpožděním. V současnosti firmy ještě pracují na zakázkách z loňského roku.

Objem zakázek, které veřejní investoři zadali stavebním firmám, do konce dubna meziročně vzrostl o 1 % na 68,2 miliardy korun. Počet se zvýšil zhruba o čtvrtinu na 1 317. Největším zadavatelem byla Správa železnic se zakázkami za 9,2 miliardy korun. Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla o více než třetinu.

Podle ČSÚ loni stavebnictví meziročně vzrostlo o 2,7 %. Na základě dostupných údajů letos za leden až březen meziročně vzrostlo v souhrnu o 2,3 %. V samotném březnu o 2,3 % kleslo. Podle posledních dostupných údajů pak v červnu reálně meziročně kleslo o 11,5 %, oproti květnu byla stavební produkce nižší o 2,0 %.

Více zde.

Více informací na www.czso.cz

Stavebnictví, byty