Maloobchod – prosinec 2020

Maloobchodní tržby (kromě motorových vozidel) se oproti prosinci 2019 reálně zvýšily o 1,4 %. Ve srovnání s listopadem 2020 byly vyšší o 8,3 %. Od 3. do 17. prosince došlo k otevření všech obchodů, služeb i provozoven stravování, což se stačilo příznivě projevit zejména na srovnání s listopadem. Ve druhé polovině prosince se opatření opět zpřísnila (od 27. prosince jsou otevřeny pouze prodejny se základními potřebami).

Důvěra spotřebitelů se v reakci na uvolnění v prosinci mírně zvýšila. Spotřebitelé se méně obávali zhoršení své i celkové finanční situace. Stále výrazně vysoké byly jejich obavy z růstu nezaměstnanosti. Také důvěra obchodníků se v prosinci zvýšila. Neměnilo se jejich hodnocení celkové ekonomické situace, očekávání ve vztahu k vývoji v dalších třech měsících se ale zlepšila.

Znovuotevření prodejen dalo impuls zejména prodeji nepotravinářského zboží. Tržby v tomto segmentu se oproti prosinci 2019 reálně zvýšily o 3,9 % (nominálně o 4,8 %). Tržby za potraviny zůstaly reálně na úrovni prosince 2019 (0,1 %, nominálně 1,3 %). Nadále pokračoval hluboký reálný pokles tržeb za pohonné hmoty (-9,0 %, nominálně -18,1 %) vyvolaný nižší úrovní mobility.

Otevření kamenných prodejen příliš nenarušilo masivní růst nákupů prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, které se ve srovnání s prosincem 2019 reálně zvýšily o 30,4 %.

Ačkoli nebyly prodejny (zejména nepotravinářského zboží) otevřeny po celý měsíc, stačilo to na meziroční reálný nárůst tržeb v prodejnách s výrobky pro domácnost o 8,5 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 4,0 % a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím o 2,2 %. Naopak trval reálný meziroční propad u výrobků pro kulturu, sport a rekreaci (-10,4 %) i oděvů a obuvi (-9,1 %). Hluboko pod úrovní prosince 2019 zůstaly tržby specializovaných prodejen potravin (-19,8 %).

Tržby v maloobchodě v EU se proti listopadu zvýšily o 1,4 %, vývoj v jednotlivých zemích byl ale různorodý. Z našich sousedů tržby klesaly v Německu a na Slovensku s tím, jak docházelo ke zpřísnění opatření. Naopak silné zvýšení tržeb zaznamenalo Rakousko a mírně rostly tržby i v Polsku.

Oproti prosinci 2019 nadále silně rostly spotřebitelské ceny alkoholických nápojů a tabáku. Dále výrazně zpomaloval růst cen potravin a nealkoholických nápojů. Zpomalila také dynamika cen odívání a obuvi, naopak zrychlil růst cen bytového vybavení a zařízení domácnosti. Trval meziroční propad cen pohonných hmot.

Rok 2020

Za celý rok 2020 se maloobchodní tržby (kromě motorových vozidel) reálně snížily o 0,6 % (bez očištění o kalendářní vlivy). To je první pokles od roku 2012. Celkový pokles byl vyvolán zejména reálným propadem tržeb za pohonné hmoty o 7,9 %. Ten souvisel především s jarním i podzimním omezením mobility v reakci na protiepidemická opatření.

Ačkoli vloni maloobchod dvakrát ovlivnilo uzavření prodejen kromě těch s nezbytným zbožím, tržby v nepotravinářském segmentu se nakonec reálně zvýšily o 0,6 %. Tržby za potraviny zůstaly na úrovni předchozího roku.

Nový impuls loni dostaly prodeje prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby, které loni reálně vzrostly o 28,2 %. To je nejvíce od roku 2013. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (řetězce) vzrostly o 0,8 %. Naopak o 12,6 % se propadly prodeje ve specializovaných prodejnách potravin.

Zvýšily se tržby za počítačové a komunikační zařízení (o 2,5 %), za farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží (o 1,5 %) a za výrobky pro domácnost (o 1,2 %). Pokles tržeb zaznamenaly hlavně prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 10,9 %) a s oděvy a obuví (o 29,6 %).

Více informací na www.czso.cz

Obchod, pohostinství, ubytování

Služby