Průmysl – prosinec 2020

Průmyslová produkce oproti prosinci 2019 vzrostla o 0,5 %. Přírůstek 11,2 % si připsala také hodnota nových zakázek. Proti listopadu 2020 se průmyslová produkce zvýšila o 0,2 %. V roce 2020 se průmyslová produkce propadla o 8,0 %.

I v prosinci k růstu průmyslu nejvíce přispívala výroba motorových vozidel (nárůst produkce oproti prosinci 2019 o 14,9 %). Motoristický segment se také těšil silnému nárůstu nových zakázek. Růst produkce podporovala i výroba pryžových a plastových výrobků a chemický průmysl.

Za slabším přírůstkem průmyslu v prosinci stál negativní vliv odvětví opravy a instalace strojů a zařízení, výroby elektronických a optických přístrojů a zařízení i strojírenství.

Na druhou vlnu pandemie už podniky v EU nereagovaly omezením výroby jako na jaře. Neopakoval se tak výrazný propad a průmysl se v EU pomalu vracel k úrovni loňského roku.

Hodnota nových zakázek oproti prosinci 2019 vzrostla o 11,2 %. Zahraniční zakázky rostly silněji než ty domácí. Nejvíce rostly zakázky ve výrobě motorových vozidel, ale více jich bylo také v kovovýrobě, hutnictví a slévárenství. Naopak méně zakázek měla výroba elektrických zařízení.

Důvěra podnikatelů v průmyslu v prosinci vzrostla podobně jako ve zbytku ekonomiky. Méně bylo podnikatelů, kteří svou poptávku hodnotili jako nedostatečnou, a naopak vzrostl podíl těch, kteří v příštích měsících očekávají růst výrobní činnosti.

Ceny průmyslových výrobců se proti prosinci 2019 nezměnily. Podobně jako v předchozích měsících se propadaly ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků souvisel s nimi i pokles cen chemické výroby. Naopak vzrostly ceny elektřiny a dopravních prostředků.

Počet zaměstnanců v průmyslu byl v prosinci meziročně nižší o 3,5 %. Jejich průměrná mzda naopak meziročně vzrostla o 6,0 %.

V celém 4. čtvrtletí průmyslová produkce vzrostla meziročně o 0,8 %. Nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, která byla vyšší o 10,4 % a kde vrcholila snaha o kompenzaci jarních ztrát. Dále chemický průmysl, kde byla produkce vyšší o desetinu. Nárůsty ale zaznamenalo vícero odvětví – výroba elektrických zařízení, pryžových a plastových výrobků, farmacie, papírenství nebo potravinářství.

Naopak se dále propadalo strojírenství, opravy a instalace strojů a zařízení a negativně na průmyslovou produkci působil i vývoj v energetice (související s odstávkou Dukovan).

Rok 2020

Průmyslová produkce se v roce 2020 snížila o 8,0 %, což byl nejhlubší pokles od roku 2009. Výsledek byl ovlivněn zejména hlubokým propadem ve 2. čtvrtletí, který vyvolalo omezení výroby v důležitých domácích i zahraničních podnicích. Negativně ovlivněna byla většina průmyslu, obzvlášť velké ztráty měly obory důležité pro export. Ve druhé polovině roku se pak výrobci snažili alespoň část ztrát kompenzovat.

Nejvíce loni k poklesu v průmyslu přispěla výroba motorových vozidel (pokles o 12,3 %), strojírenství (-12,3 %) a kovovýroba (-9,2 %).

V některých odvětvích průmyslová produkce vzrostla, zejména v těch, které nějak uspokojovala poptávku související s pandemií – papírenství (růst o 4,1 %) nebo výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků (růst o 2,6 %).

Krize ale vedla k poklesu zaměstnanosti v průmyslu – počet zaměstnanců zde loni celkově klesl o 3,4 %. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda byla vyšší o 1,9 %.

Více informací na www.czso.cz

Průmysl, energetika