Spotřebitelská inflace – únor 2021

Spotřebitelské ceny se oproti únoru loňského roku zvýšily o 2,1 %. Pokračovalo tak postupné zpomalování meziročního přírůstku, které trvá již více než půl roku. Oproti letošnímu lednu spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 %.

Po tradičním lednovém skokovém navýšení se meziměsíční přírůstek cen zmírnil. Ve směru růstu cen totiž významněji působily jen ceny dopravy (0,9 %, především pohonné hmoty, ale také automobily) a rekreace a kultura (0,6 %). V případě potravin zdražovala zejména zelenina (5,2 %) a ovoce (4,0 %), naopak klesaly ceny vepřového masa (-4,9 %) a vajec (-8,7 %).

Na nárůstu cen oproti únoru 2020 se stále nejvíce podílely alkoholické nápoje a tabák (10,5 %). Příspěvky ostatních složek spotřebního koše byly jen drobné. Mírný vliv na cenový růst mělo stravování a ubytování (2,9 %) a ostatní zboží a služby (2,9 %, zejména ceny pojištění a finančních služeb). Jen mírně úroveň předchozího roku překonaly potraviny a nealkoholické nápoje (0,6 %) a bydlení a energie (0,7 %). Postupně ale sílí dynamika cen dopravy (1,5 %), ve které se přestává projevovat propad cen ropy z března 2020.

Ceny zboží úhrnem vzrostly proti loňskému únoru o 2,1 % a ceny služeb o 2,3 %.

Trendy

Spotřebitelské ceny v Eurozóně byly podle dostupných údajů ve srovnání s únorem 2020 vyšší o 0,9 %. Nejvyšší dynamiku měly ceny v Nizozemí (1,9 %) a Německu (1,6 %). Na Slovensku byl přírůstek mírný (0,9 %). Podle údajů za leden se Česko drželo v trojici zemí s nejvyššími přírůstky, i když se mu Polsko (3,6 %) i Maďarsko (2,9 %) začaly vzdalovat.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen nemá jednoznačného tahouna, kterým byly v první polovině minulého roku například ceny potravin nebo alkoholu a tabáku. Do popředí se ale opět dostávají ceny dopravy. Postupně se dá také čekat posílení vlivu cen dopravy na meziroční srovnání. Zvyšují se totiž ceny dopravních prostředků a zároveň mizí vliv meziročního propadu cen ropy. Alkohol a tabák stále zůstává hlavním růstovým faktorem v meziročním srovnání spotřebitelských cen. Vliv dalších váhově významných skupin – potravin a bydlení – je slabší.