Maloobchod – září 2021

Maloobchodní tržby (kromě motorových vozidel, očištěno o kalendářní vlivy) se oproti loňskému září zvýšily o 3,4 %. Ve srovnání s letošním srpnem byly o 0,3 % nižší.

Letošní ani loňské září nebyly ovlivněny protiepidemickými opatřeními. Meziměsíční změny byly od letošního června jen mírné a kolísaly mezi poklesem a růstem. Sezónně očištěné tržby v maloobchodě tak po prudkém květnovém navýšení spíše stagnují.

Důvěra spotřebitelů v září klesla. Respondenti více očekávali zhoršení celkové ekonomické situace a skeptičtější byli ohledně své vlastní finanční situace. Sílily jejich obavy z cenového růstu. Důvěra obchodníků naopak mírně rostla. Jejich hodnocení ekonomické situace se příliš neměnilo, snížily se ale zásoby zboží v jejich skladech, což k lepšímu výsledku přispělo.

Tržby za nepotravinářské zboží v září dál silně rostly a oproti loňsku byly vyšší o 6,7 %. Prodej pohonných hmot byl reálně vyšší o 2,1 %. Tržby za potraviny byly opět meziročně nižší, a to o 0,8 %.

Prodej prostřednictvím internetu nebo zásilkové služby byl v září meziročně vyšší o 15,6 % (kalendářně neočištěno), což je tempo srovnatelné s obdobím před rokem 2020. Rostly ale také tržby u všech typů specializovaných prodejen nepotravinářského zboží – nejvíce u počítačového a komunikačního zařízení (6,8 %), výrobků pro domácnost (5,3 %) a v případě kosmetických a toaletních výrobků (4,7 %). Nižší byly tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (řetězce, -0,2 %) i specializovaných prodejnách s potravinami (-1,1 %).

Podle dostupných údajů ve většině zemí EU maloobchodní tržby překonaly úroveň loňského září, nejvíce to bylo ve Slovinsku (17,1 %), Estonsku (16,8 %) a na Maltě (15,0 %). Dvojciferného přírůstku ale dosáhlo i Chorvatsko a Litva. Naopak nižší byly maloobchodní tržby v Německu (‑1,1 %), Rakousku (-0,3 %) a Španělsku (-0,1 %). Oproti letošnímu srpnu maloobchod nejvíce rostl v Estonsku (7,1 %), Lucembursku (2,3 %) a ve Slovinsku (1,9 %). Výrazně naopak klesl v Německu (-2,5 %), Finsku (-1,9 %) a Nizozemsku (-1,2 %).

V září meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 4,9 %. Zrychlení bylo ovlivněno především vyššími cenami bydlení a také dopravy (pohonných hmot i automobilů). Bydlení a doprava také nejvíce přispívaly k celkovému růstu spotřebitelských cen. Více rostly ceny tabákových výrobků, odívání a obuvi i bytového vybavení a zařízení.

3. čtvrtletí 2021

V průběhu letošního ani loňského 3. čtvrtletí již nebyl maloobchod omezen protipandemickými opatřeními. Meziroční růst tržeb o 4,0 % je tak srovnatelný s předpandemickým obdobím. Během celého kvartálu velmi silně rostly tržby za nepotravinářské zboží (7,5 %, kalendářně neočištěno), na které v předchozích třech čtvrtletích dopadaly restrikce. Prodej pohonných hmot reálně vzrostl o 1,9 %. Naopak prodej potravin meziročně klesl o 1,0 %.

Více informací na www.czso.cz

Obchod, pohostinství, ubytování

Služby