Průmysl – říjen 2021

Průmyslová produkce se ve srovnání s loňským říjnem snížila o 4,9 %. Oproti letošnímu září ale vzrostla o 0,9 %. Stále platilo, že k poklesu v průmyslu z většiny přispěla situace ve výrobě motorových vozidel.

Hlavní podíl na celkovém poklesu průmyslové produkce měla opět výroba motorových vozidel, která za říjnem 2020 zaostávala o třetinu. Problémy se přitom zřetelněji přenášely do subdodavatelských odvětví, například do výroby pryžových a plastových výrobků, která klesla téměř o desetinu. K poklesu přispíval i dřevozpracovatelský průmysl a výraznější propad produkce zaznamenalo i hutnictví a slévárenství. Většina průmyslových odvětví ale rostla. Nejvíce ve směru růstu průmyslu působila energetika, kde se projevilo srovnání s loňským říjnem postiženým odstávkami. Výrazně vzrostla i výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, farmaceutický průmysl a pokračoval solidní růst ve strojírenství. Meziroční přírůstek vykázaly i výroba elektrických zařízení, kovovýroba, chemický průmysl nebo oděvnictví.

V kumulaci od počátku roku (leden až září) je průmyslová produkce meziročně o 7,8 % vyšší. Nejvíce k tomu přispěl zpracovatelský průmysl, rostla i energetika a těžba a dobývání.

Přetrvávající problémy s dodávkami komponent dopadávají zejména na průmysl zemí EU se silnou výrobou motorových vozidel. Za úrovní loňského roku v září zaostávaly kromě Česka i Slovensko a Německo. Přibližně v polovině zemí EU už se ale průmysl dostal nad úroveň roku 2019.

Hodnota nových zakázek v domácím průmyslu byla v září meziročně nižší o 2,0 %. Zatímco zakázky ze zahraničí klesly o 4,3 %, ty domácí vzrostly o 3,6 %. K poklesu přispěly především zakázky ve výrobě motorových vozidel, snižovaly se i zakázky ve výrobě počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení a také u ostatních dopravních prostředků a zařízení. Na poklesu se u jmenovaných odvětví negativně projevila i vysoká základna loňského roku. Pokračoval růst zakázek v kovovýrobě, hutnictví a slévárenství, chemickém průmyslu a strojírenství.

Důvěra podnikatelů v průmyslu v říjnu dál klesala. Zhoršilo se jejich hodnocení současné celkové poptávky a propadl se i podíl podnikatelů očekávajících pro nejbližší období růst výrobní činnosti. Asi třetina podnikatelů v průmyslu jako hlavní bariéru růstu uvedla nedostatek materiálu a čtvrtinu limituje nedostatečná poptávka. Letos v říjnu byla důvěra podnikatelů v průmyslu nižší než loni.

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v říjnu vyšplhal na 11,6 %, což bylo nejvíce od ledna 1992. Nejvíce k navýšení přispíval vývoj cen surovin – velmi silně se zvýšily ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků, obecných kovů a kovodělných výrobků, chemických látek a výrobků i dřeva, papíru a tisku. Snížily se pouze ceny dopravních prostředků, především ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla.

Průměrný počet zaměstnanců v průmyslu byl stejný jako v říjnu 2020. Jejich průměrná měsíční mzda byla meziročně vyšší o 2,8 %.

Více informací na www.czso.cz

Průmysl, energetika