Čtvrtina německých jablek míří do džusů

V Německu v roce 2020 uzrálo na stromech  1,16 milionu tun ovoce. Jablka z toho představovala 88 %.

Kromě jablek bylo v Německu sklizeno také 39, 3 tisíce tun hrušek, 36,8 tisíce tun třešní, 13,2 tisíce tun višní, 46,5 tisíce tun švestek a blum a 4,8 tun mirabelek. Na základě konečných výsledků sklizně Federální statistický úřad (Destatis) uvádí, že v roce 2020 bylo sklizeno 1,02 milionu tun jablek. To bylo o 3 % více než před rokem, kdy se sklidilo 991,5 tisíce tun), ale o 15 % méně ve srovnání s rekordním rokem 2018. V uvedeném roce bylo sklizeno 1,20 milionu tun jablek, což je největší množství od roku 1992. Od roku 2010 se zvětšila plocha, na níž jsou jablka pěstována, o více než 2 000 hektarů na 33 900 hektarů (+6,6 %).

V roce 2020 činila produkce jablek na obyvatele v Německu více než 12 kilogramů. Největší množství sklizených jablek vyrostlo v sadech v Bádensku-Württembersku (403 200 tun nebo 39 % německé produkce) a Dolním Sasku (279 700 tun nebo 27 %).

Více než 70 % sklizených jablek (720 700 tun) bylo nabídnuto k prodeji jako dezertní ovoce, 28 % (287 300 tun) bylo použito jako zpracovatelské nebo průmyslové ovoce, například na výrobu ovocných džusů, konzervovaných potravin nebo moštu. Zbývajících 15 400 tun bylo použito pro osobní potřebu nebo jako ztráty při skladování nebo zpracování a není uvedeno na trh.

Podle posledního strukturálního šetření v zemědělství jsou i v ČR nejvýznamnějším ovocným druhem jabloně, které se pěstují na ploše 7 819 ha, což představovalo téměř polovinu z celkové výměry ovocných sadů (47,6 %). Nejrozšířenější odrůdou jabloní byly odrůdy zařazené ve skupině Golden Delicious (19,6 % z celkové výměry jabloní), Idared (16,5 %) a Jonagold/Jonagored (8,8 %).

Více se dočtete zde a zde.