Výběr krátkých zpráv ze světa

Seznamte se: Korea, Jižní Korea

Jihokorejský statistický úřad vydal brožuru, jejímž cílem je pomoci zahraničním čtenářům porozumět sociálním a ekonomickým fenoménům této země.

V devatenácti kapitolách sedmdesátistránkové publikace najdou zájemci různé informace o populaci, ekonomice, společnosti a kultuře. Stručná vysvětlení jsou doplněna tabulkami, grafy a obrázky, které čtenářům usnadňují pochopit specifika korejské společnosti a zorientovat se v publikovaných údajích.

Více informací naleznete zde.

Domácnosti s dětmi se v Irsku bez internetu neobejdou

Ze 100 irských domácností jich 93 má z domova přístup k internetu.

Pokud jsou v domácnosti děti, pak s výjimkou jediné ze sta mají všechny doma internet. V případě, že se jedná o domácnosti bez dětí, disponuje přístupem na síť sítí 79 % z nich. Naprostá většina (95 %) uživatelů internetu používá k přístupu mobilní telefon, 75 % se připojuje prostřednictvím notebooku. Denně surfuje na internetu téměř devět z deseti irských uživatelů.

Více informací naleznete zde.

Třetina vražd byla v Kanadě spáchána střelnou zbraní

V roce 2020 bylo v Kanadě spácháno 743 vražd, o 56 více než v předchozím roce. Na 100 tisíc obyvatel tak připadaly téměř 2 vraždy.

Mezi oběťmi bylo 568 mužů a 171 žen. Střelnou zbraní bylo spácháno 277 vražd a z nich téměř polovina připadla na ruční střelnou zbraň. Zastřelení je od roku 2015 nejčastějším způsobem vraždy, do té doby to bylo bodnutí. Ačkoliv zástupci různých skupin původních obyvatel představují pouze 5 % z celkového dnešního počtu obyvatel Kanady, mezi oběťmi vražd jich je 27 % a mezi těmi, kteří byli z vraždy obžalováni, dokonce 37 %.

Více informací naleznete zde.