Ceny alkoholu v Česku jsou šesté nejnižší v EU

Nejvíce zaplatí v zemích EU za alkohol a tabák Irové, ještě dražší jej mají Norové a Islanďané. Naopak nejméně platí za alkohol a tabák Bulhaři. Česko se nachází ve spodní části žebříčku.

Je to situace, kterou zažil na dovolené za hranicemi téměř každý. Člověk má chuť na pivo, a protože je vedro, tak obsah sklenice zmizí během chvíle. Následný pohled do peněženky však hovoří jasně: stojí to i více než dvakrát tolik co doma, další orosená sklenice už nebude. Tuto zkušenost nyní potvrdil i Eurostat, když porovnával loňské cenové hladiny jednotlivých druhů zboží napříč starým kontinentem. A výsledky?

U alkoholu a tabákových výrobků Česku patří šestá nejnižší příčka. Jeho obyvatelé tak za ně zaplatí o polovinu méně než například Finové a o čtvrtinu méně než Němci, ale třetinu více než Bulhaři. Ceny alkoholu a tabáku jsou u nás ve srovnání s unijním průměrem o 16,7 % nižší.

Podobně nízko se cenová hladina v Česku drží i při útratách v hospodách, restauracích a hotelích. Zde je Česko se 64 % evropského průměru dokonce čtvrtou nejlevnější srovnávanou zemí. Nejdráže bylo ve Švýcarsku, kde za tyto služby lidé zaplatí téměř trojnásobek toho co u nás. I další dvě místa na vrcholu cenové žebříčku patřila zemím mimo EU (Norsko a Island). Ze zemí Evropské unie byly nejdražší restaurační a ubytovací služby v Dánsku, kde se pohybovali nad úrovní 1,5násobku unijního průměru.

Index spotřebitelských cen (alkoholické nápoje a tabák, 2020)

Podrobnější údaje naleznete na stránkách Eurostatu.