Malajsie – nejen země kaučuku

Produkce přírodního kaučuku se v Malajsii v lednu 2022 zvýšila ve srovnání s prosincem 2021 o 17,7 %.

V meziročním srovnání došlo k nárůstu o 7,3 %. K výrobě přírodního kaučuku v lednu 2022 přispěl sektor drobných vlastníků (89,1 %). Vývoz přírodního kaučuku dosáhl v prvním měsíci letošního roku 51 158 tun, což bylo o 11,3 % více než v prosinci 2021. Export již hotových výrobků na bázi přírodního kaučuku mezi prosincem 2021 a lednem 2022 poklesl o 7,6 %. Hlavním vývozním artiklem malajského průmyslu jsou gumové rukavice, kromě nich se zde z přírodního kaučuku vyrábějí také pneumatiky, duše, pryžové nitě a kondomy.

O tom, že Malajsie není jen země kaučuku vás přesvědčí další z rodiny mobilních aplikací statistických úřadů.

V případě malajsijského statistického úřadu jdou údaje do velkých podrobností. Mobilní aplikace obsahuje informace týkající se populace, nezaměstnanosti, zahraničního obchodu, indexu spotřebitelských cen, indexu průmyslové výroby, výroby a hrubého domácího produktu.

Data jsou dostupná v měsíční, čtvrtletní nebo roční frekvenci. Jako novinka nedávno přibyly prezentace statistických ukazatelů v podobě infografik za nižší územní celky. Data v jednotlivých sekcích se při každém spuštění aplikace aktualizují na základě předem známého kalendáře, a uživatelé tak jsou informováni nejen o tom, o jakém období data vypovídají, ale i o tom, kdy bude k dispozici novější sada. Majitelé iPhonu se ale bohužel k aplikaci zatím nedostanou, dostupná je pouze verze pro Android.

Podrobnější informace o mobilní aplikace neleznete zde, o produkci kaučuku pak zde.