Světové ceny potravin v červenci opět klesly

Světové ceny potravin se v červenci snížily téměř o 9 %, což představovalo nejvýraznější meziměsíční pokles za téměř 14 let.

Index Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), kterým FAO sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, klesl v červenci proti červnu o 8,6 % na 140,9 bodu. K poklesu došlo především díky zlevnění obilovin a rostlinných olejů. Po rekordu z letošního března tak celosvětové ceny potravin vykázaly pokles již čtvrtý měsíc za sebou. V meziročním srovnání však vykazuje nárůst o 13,1 %.

Dílčí index cen rostlinných olejů meziměsíčně klesl o 19,2 % a dostal se na desetiměsíční minimum. Mezinárodní kotace na všechny druhy oleje klesly. Ceny palmového oleje klesaly kvůli vyhlídkám na dostatek exportních možností z Indonésie, ceny řepkového oleje reagovaly na očekávání dostatku nových plodin a ceny sójového oleje klesly kvůli vleklé stagnující poptávce. Ceny slunečnicového oleje také výrazně klesly v důsledku celosvětově utlumené poptávce. Nižší ceny ropy také tlačily dolů hodnoty rostlinných olejů.

Index cen obilovin se snížil o 11,5 %. Výrazně k tomu přispěl pokles cen pšenice, který byl zčásti reakcí na dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem o vývozu obilí z hlavních ukrajinských přístavů v Černém moři. V meziročním srovnání ale index cen obilovin vykazuje nárůst o 16,6 %.

Index cen cukru se v červenci meziměsíčně snížil o 3,8 % a dosáhl pětiměsíčního minimuma. Na poklesu se podílely obavy ze změn v poptávce v důsledku očekávání dalšího globálního ekonomického zpomalení, slábnoucího brazilského realu a nižších cen etanolu. To vedlo k větší produkci cukru v Brazílii, než se původně očekávalo. K poklesu světových cen cukru přispěly také náznaky většího exportu a příznivé vyhlídky produkce v Indii, zatímco horké a suché počasí v Evropské unii vyvolalo obavy o výnosy cukrové řepy a zabránilo prudšímu poklesu cen.

Index cen mléčných výrobků se snížil o 2,5 %, ale stále byl v průměru o 25,4 % nad svou hodnotou z července 2021. Ceny sušeného mléka a másla klesly, zatímco ceny sýrů zůstaly stabilní, podporované poptávkou v evropských turistických destinacích.

Index cen masa klesl o 0,5 % po předchozích šesti měsících růstu kvůli slábnoucí dovozní poptávce po hovězím, skopovém a vepřovém mase. Naproti tomu mezinárodní ceny drůbežího masa dosáhly historického maxima, podpořeného globální poptávkou po dovozu a omezenými dodávkami v důsledku vypuknutí ptačí chřipky na severní polokouli.

Více se dozvíte na stránkách FAO zde.