Češi jsou jen průměrní evropští pijani, naznačil průzkum

Obyvatelé Česka nepatří k největším spotřebitelům alkoholu na světě a jeho konzumace u nás nevybočuje z průměrů jiných evropských národů. Čtvrtinu alkoholu totiž vypijí turisté a zahraniční dělníci, kteří tak zásadně ovlivňují data o průměrné spotřebě. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Nielsen, o kterém informovala Unie výrobců a dovozců alkoholu.

Statistiky průměrné spotřeby alkoholu v Česku nerozlišují, kolik alkoholu na našem území vypijí Češi a kolik cizinci. Vlivem opatření proti šíření koronaviru, které vyústily v uzavření hranic a utlumily cestovní ruch, lze podle analytiků udělat první odhady.

Podle výsledků březnového průzkumu spadl celkový prodej alkoholu o 24 %. Za výraznou změnou stojí především téměř nulový prodej alkoholických nápojů v hotelech, restauracích a kavárnách. Maloobchodní prodeje alkoholických nápojů přitom vzrostly o 14 %. Zástupci Unie výrobců a dovozců alkoholu předpokládají, že v době koronakrize většina lidí nezměnila významně svoje chování v oblasti konzumace alkoholických nápojů ve srovnání s dobou před krizí. Kdo byl zvyklý zajít si do restaurace nebo baru, však nyní musí zůstat doma. Přesto prodeje alkoholických nápojů po přepočtu na jednotky lihu poklesly o téměř čtvrtinu.

Vysvětlením, které se podle nich nabízí, je i uzavření hranic. Přijíždějící turisté, zahraniční pracovníci zaměstnaní v českých továrnách a v zemědělství jsou i velkými spotřebiteli alkoholických nápojů. Mnoho alkoholu u nás také kupovali Němci a Rakušané. Češi by se tak prý měli přestat označovat za jedny z největších spotřebitelů alkoholu na světě, nynější prodeje jsou totiž průměrem EU.

Jaká je spotřeba alkoholu v Česku se dozvíte na stránkách ČSÚ v publikaci Spotřeba potravin – 2018.

Více zde a zde.

Více informací na www.czso.cz

Zemědělství