Pivo, párky a chléb se drží v čele

Podíl výroby potravin a nápojů na celkové přidané hodnotě průmyslu v Česku se v posledních dvaceti letech drží na 7 %.

Výroba potravin dnes už sice nepatří mezi nejsilnější odvětví co do přidané hodnoty jako v prvním desetiletí existence ČR, kdy byl její příspěvek k celkové přidané hodnotě průmyslu až 8 %, ale i po poklesu svého podílu mezi lety 2002 a 2006 zůstává významným odvětvím s příspěvkem stabilizovaným na úrovni (mírně pod) 5 %. Nápojový průmysl už od vzniku České republiky přispívá k celkové přidané hodnotě průmyslu 2 %. Obě odvětví dohromady zaměstnávají kolem 120 tisíc osob.

Potravinářská výroba čítá několik set produktů výrobkové klasifikace PRODCOM, nápojový průmysl jich vykazuje podstatně méně. Pokud spojíme obě odvětví dohromady a podíváme se, které výrobky dosahují nejvyšších hodnot produkce, najdeme na prvních příčkách sympatickou trojici – pivo, párky (uzenky, salámy a podobné výrobky) a chléb. Tyto tři produkty hrají prim stejně tak dnes jako před dvaceti lety. Nejvyšších hodnot dosahuje produkce piva. V roce 2022 ho u nás bylo vyrobeno za 32 mld. Kč, což představuje objem téměř 19 mil. hl. V roce 1993 to bylo přes 17 mil. hl. Následuje výroba uzenek a salámů v hodnotě 16 mld. Kč a objemu 180 tis. tun v roce 2022 a dále chleba a pečiva, kterého bylo v součtu vyprodukováno za 15 mld. Kč. Zajímavostí je, že v Česku (na rozdíl od ostatních států EU) sledujeme produkci chleba odděleně od běžného pečiva typu rohlíků a housek. Využíváme tzv. národní detail ve výrobkové klasifikaci CZ-PRODCOM. Od roku 1993 produkce chleba klesá, zatímco běžného pečiva se vyrábí více. Na pomyslném startu bylo 366 tun chleba a 200 tun běžného pečiva, v roce 2009 se produkovaná množství vyrovnala a od té doby už obě kategorie „běží“ bok po boku. V roce 2022 dosahovala produkce každé z nich 240 tun. Specifické pro naši českou statistiku jsou také kyselé okurky, které jsme si vyčlenili ze široce definovaného evropského kódu zeleniny nakládané v octě. V roce 2022 se jich vyprodukovalo 17 tis. tun, tedy o 6 tis. tun více než v roce 2004.

Kromě potravin pro lidskou spotřebu patří do potravinářského průmyslu i produkce krmiv pro hospodářská a domácí zvířata, která rovněž dosahuje vysokých hodnot. Produkce maloobchodních balení krmiv pro psy a kočky v roce 2022 činila 450 tis. tun za 12 mld. Kč.

Výroba čerstvého chleba a pečiva (tis. t)

Článek si můžete přečíst v prvním letošním vydání časopisu Statistika&My.