Maloobchod – únor 2021

Maloobchodní tržby (kromě motorových vozidel, očištěno o kalendářní vlivy) oproti únoru 2020 reálně klesly o 3,0 %. Ve srovnání s letošním lednem byly sezónně očištěné tržby vyšší o 2,8 %. V únoru trvala stejná opatření jako koncem ledna. Byly tedy otevřeny pouze prodejny se základními potřebami a zároveň byl až na výjimky zakázán prodej zbytného zboží ve všech prodejnách, což se zčásti dotklo prodeje v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin.

Pokračující omezení podkopávala důvěru spotřebitelů, což způsobilo i její únorový pokles. Spotřebitelé ve větší míře očekávali zhoršení celkové i jejich vlastní finanční situace, růst nezaměstnanosti i zvýšení spotřebitelských cen. Důvěra klesala i v odvětví obchodu. Snížil se přitom podíl podnikatelů, kteří v období příštích tří měsíců očekávají zlepšení své vlastní finanční situace.

Ve srovnání s únorem 2020 reálně klesly tržby za nepotravinářské zboží (-4,6 %) a pohonné hmoty (-7,5 %). Propad v obou segmentech se oproti lednu zmírnil. Tržby za potraviny byly v únoru mírně vyšší než před rokem (0,4 %).

V únoru dále posiloval růst tržeb v internetovém a zásilkovém prodeji (41,7 %, kalendářně neočištěno). To bylo dáno i povahou opatření, která přímo zamezovala prodeji některého sortimentu. To ovlivnilo například nespecializované prodejny s převahou potravin, kde tržby v důsledku toho klesly o 2,6 %.

Nejhlubší propad v únoru zaznamenaly prodejny s oděvy a obuví (-69,0 %) a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (-36,5 %). Výrazný byl nadále i pokles u prodejen s výrobky pro domácnost (-15,5 %). Vysoká srovnávací základna loňského února (předzásobení v reakci na zprávy o šířící se nákaze) byla patrná na letošním poklesu tržeb prodejen s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím (-2,1 %, již během února byla přitom zavedena povinnost nošení respirátorů a chirurgických roušek místo látkových, což dalo tržbám impuls).

Maloobchodní tržby v EU v lednu klesaly, únor ale ve většině zemí přinesl meziměsíční přírůstek. Nejvíce rostly tržby v Rakousku, Slovinsku, Irsku a Litvě, pokles vykázala Malta, Francie, Portugalsko a Finsko. Podle dostupných dat rostly maloobchodní tržby v Německu i v Polsku. U řady zemí dokonce tržby překonaly úroveň února 2020.

Oproti únoru 2020 byly o více než desetinu vyšší ceny alkoholických nápojů a tabáku. Naopak jen mírné bylo navýšení cen potravin a nealkoholických nápojů a trval meziroční pokles cen pohonných hmot. Oslabil přírůstek cen odívání a obuvi i zařízení domácnosti.

Více informací na www.czso.cz

Obchod, pohostinství, ubytování

Služby