Průmysl – březen 2021

Průmyslová produkce byla oproti loňskému březnu vyšší o 14,9 %. Velký podíl na meziročním přírůstku má ale srovnání s měsícem, kdy byl v části průmyslových podniků omezen provoz. Na oživení oproti slabšímu počátku roku 2021 ale ukazuje meziměsíční přírůstek, který dosáhl 3,2 %.

K nárůstu průmyslové produkce výrazně přispívala odvětví, která loni uzavření provozů nejvíce zasáhlo a zároveň na sobě dodavatelsky závisí – výroba motorových vozidel, výroba pryžových a plastových výrobků a elektrických zařízení. Příznivé výsledky vykazovaly i hutnictví, slévárenství, strojírenství nebo chemický průmysl. Propadla se naopak oděvní výroba, farmacie nebo opravy a instalace strojů a zařízení.

Počátek roku byl pro průmysl v EU poněkud slabý. Například v Německu průmyslová produkce během ledna a února nenavázala na silný konec roku 2020, což také ovlivnilo celoevropský výsledek i výkon českého průmyslu.

Příznivý výhled potvrzuje i silný růst nových zakázek o 23,0 % oproti březnu 2020. Výrazně rostly zahraniční i domácí zakázky. K přírůstku nejvíce přispěly výroba motorových vozidel, výroba elektrických zařízení a strojírenství. Naopak pokles zakázek se dotkl zejména výroby ostatních dopravních prostředků, farmacie a oděvnictví.

Důvěra podnikatelů v průmyslu se v březnu mírně snížila. Méně podnikatelů totiž očekávalo v příštích třech měsících růst výrobní činnosti. Do hodnocení podnikatelů se značně promítala nejistota. Podnikatelé ale pociťovali také narušení dodavatelských řetězců – rekordní procento z nich označilo nedostatek materiálu jako bariéru růstu. Ve srovnání s březnem 2020 ale byla letošní důvěra vyšší.

Ceny průmyslových výrobců v březnu meziročně vzrostly o 3,3 %, což je nejvíce od května 2019. Rostly totiž ceny koksu a rafinovaných ropných výrobků. Velmi silně se zvyšovaly i ceny obecných kovů a chemických látek a výrobků. Naopak klesly ceny potravinářských výrobků, hlavně pod vlivem cen masa.

Počet zaměstnanců v průmyslu za loňským březnem zaostával o 2,8 %. Jejich průměrná mzda byla ale vyšší o 5,5 %.

1. čtvrtletí 2021

Ve srovnání se 4. čtvrtletím 2020 průmyslová produkce v letošním 1. kvartálu klesla o 1,1 %. Naopak loňské 1. čtvrtletí průmyslová produkce převýšila o 4,1 %, k čemuž přispěl zejména silný březen 2021.

Solidně meziročně vzrostla v 1. čtvrtletí hodnota nových zakázek (7,9 %). Růst táhly zejména zakázky ze zahraničí (13,8 %). Naopak domácí zakázky klesly o 4,0 %.

Oproti loňskému 1. čtvrtletí klesl počet zaměstnanců v průmyslu o 3,2 %. Jen mírný byl nárůst jejich průměrné mzdy (2,0 %).