Zájem turistů o cesty na Island je největší v historii

V červnu 2023 se na Islandu uskutečnilo téměř 1,2 milionu přenocování, což je téměř o 17 % více než v červnu 2022, když již byla na Islandu protikoronavirová opatření značně uvolněna.

Zahraničních přenocování v červu 2023 bylo 903,4 tisíce, což představuje 77 % všech přenocování. Nárůst oproti předchozímu roku činil 17 %. Tuzemských přenocování bylo 267,2 tisíce, tedy o 14 % více než v předešlém roce, kdy Islanďané přespali mimo svůj domov téměř 235tisíckrát. Počet přenocování v hotelech a penzionech dosáhl 703 tisíc,

zatímco v ostatních typech ubytování (apartmány, chaty, kempy apod.) hosté absolvovali 468 tisíc přespání. Počet přenocování v hotelech a penzionech se zvýšil o 1,2 %.

Nabídka hotelových pokojů se v porovnání s červnem předchozího roku relativně nezměnila. Míra obsazenosti hotelových pokojů se oproti červnu 2022 zvýšila o 1,3 procentního bodu. Největší nárůst byl zaznamenán v jihozápadní a jižní části země.

Od června 2017 provádějí Islandská turistická centrála a statistický úřad Islandu na letišti Keflavík studii, na základě jejíchž výsledků zveřejňuje statistický úřad odhadovaný počet neregistrovaných zahraničních cestujících. V něm jsou zahrnuty noclehy v domácnostech zprostředkované přes Airbnb, a také noclehy v karavanech a obytných přívěsech mimo placené kempy a u přátel a příbuzných. Vzhledem k velkému poklesu počtu odletů z letiště Keflavík v důsledku pandemie covidu-19 bylo provádění studie od června 2020 do května 2022 pozastaveno. Podobná studie se nyní provádí i na východě ostrova v přístavu Seydisfjordur, který je vstupní branou pro návštěvníky přijíždějící trajektem.

Počet zahraničních přenocování v domácích ubytovacích zařízeních prostřednictvím Airbnb v červnu 2022 je odhadován přibližně na 200 tisíc. Počet přenocování v obytných vozech mimo kempy se pohyboval kolem 11 tisíc, zatímco u přátel a příbuzných jich bylo 26 tisíc.

Více na stránkách islandského statistického úřadu.