Německá průmyslová výroba v květnu stoupla o téměř 8 %

Průmyslová výroba v Německu se v květnu podle sezonně upravených údajů ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 7,8 %, a to po poklesu o 17,5 % v dubnu. Údaje jsou známkou toho, že největší evropská ekonomika začíná po zahájení uvolňování omezení, která měla zabránit šíření nemoci covid-19, oživovat. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil spolkový statistický úřad.

Růst německé produkce byl však nižší, než analytici čekali. Meziročně se výroba propadla o 19,3 %. Dubnový údaj statistici revidovali z původního propadu o 17,9 %. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zvýšení výroby až o 10 %. Navzdory oživení však výroba zůstává pod úrovní před koronavirovou krizí. Ve srovnání s únorem, tedy před zavedením omezení pohybu kvůli koronaviru, byla produkce průmyslu v květnu nižší o 19 %.

Výroba ve zpracovatelském průmyslu, tedy bez zahrnutí produkce energie a stavebního sektoru, se v květnu zvýšila meziměsíčně o 10,3 %, z toho produkce polotovarů se snížila o 0,1 %. Výroba spotřebního zboží však stoupla o 1,4 % a kapitálového zboží o 27,6 %. Výrazný růst zaznamenala také produkce automobilového průmyslu, která se v dubnu prudce propadla, stále je však o 50 % nižší než v únoru. Produkce energie proti dubnu stoupla o 1,7 %, stavebnictví zaznamenalo růst o 0,5 %.

Německé firmy jsou optimistické. Průzkum institutu Ifo ukázal, že v příštích třech měsících čekají růst výroby. Německá vláda odhaduje, že ekonomika země letos klesne o 6,3 %, což by byl nejhorší propad od druhé světové války. Vláda se snaží pomoci ekonomice zvládnout krizi masivními záchrannými a stimulačními balíčky. Mimo jiné zavedla zkrácenou pracovní dobu, formu státní pomoci, která má povzbudit firmy, aby nepropouštěly zaměstnance ani v době hospodářského poklesu.

V Česku došlo v 1. čtvrtletí k výraznému propadu ekonomické aktivity, který způsobila globální i domácí opatření proti šíření koronaviru. Restrikce přímo zasáhly velkou část služeb a maloobchodu, významný pokles se však nevyhnul ani průmyslu. Více se dozvíte v analýze ČSÚ Vývoj ekonomiky České republiky – 1. čtvrtletí 2020.

Více zde a zde.

Více informací na www.czso.cz

Průmysl, energetika